Aktuelno

Saudijska Arabija se brani od Islamske države zidom dugačkim 965 km

Ovo bi mogla biti verzija Kineskog zida za 21. vek, piše britanski Telegraf.

ISIS (ili ISIL, Islamska država) je militantna grupa pobunjenika koja ima za cilj da promeni geopolitčku situaciju na Bliskom istoku. Iako provocira i SAD i Rusiju, ona je trenutno najveća pretnja za okruženje i to najviše za Irak i Siriju. Saudijska Arabija je takođe zabrinuta jer se na njenoj teritoriji nalaze sveta mesta – Meka i Medina. Ukoliko ISIS odluči da sprovede osnivanje kalifata to bi značilo zauzimanje i teritorije Saudijske Arabije. ISIS je već uništio brojne spomenike, kako hrišćanske tako i muslimanske, pa se može predpostaviti šta bi se dogodilo kada bi Meka pala u njihove ruke.

saudijska-arabija-zid

Kako bi se odbranila od ove pretnje, Saudijska Arabija je odlučila da izgradi, tehnološki ali i građevinski, impozantni zid na granici s Irakom. Zid, koji bi bio dugačak skoro hiljadu kilometara, bio bi izveden u kombinaciji s pratećim rovovima. Zid će pratiti dve čelične ograde postavljene na razmaku od oko 100 metara između kojih bi bila postavljena bodljikava žica. Senzori bi bili postavljeni i ispod zemlje a kule osmatračnice s radarima i helikopterima nadgledali bi sigurnosnu zonu. Za bezbednost granice Rijad će angažovati oko 30.000 vojnika sa opremom za noćno osmatranje, vozilima za hitna dejstva i naprednom komunikacionom opremom.

Ovo nije prvi zid na granici kojeg je izvela Saudijska Arabija. Oni su već podigli zid prema Jemenu dugačak 1.400 kilometara.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *