Nameštaj i oprema

Google predstavio kolekciju Softwear koju želi da instalira u vaš dom

Pošto mu nije dovoljno to što prati svaki vaš korak, Google više ne krije nameru da želi da se useli u vaš dom i to, ni manje ni više, nego sa kolekcijom proizvoda za kućuDa sve bude interesantnije, radi se o proizvodima pomalo rustičnog izgeda za koje ne biste ni pomislili da sadrže vrlo, vrlo pametne opcije.

Prilika da isprobaju Googlove proizvode pružena je posetiocima velikog Salona nameštaja u Milanu u okviru posebne izložbe Softwear. U pitanju je koncept koji je još 1998. godine osmislila Lidewij Edelkoort, profesionalna prognozerka trendova, a danas kustoskinja ove izložbe. Naime, ona je još tada tvrdila da je samo pitanje vremena kada će tehnologija postati pravi integralni deo našeg životnog stila. Njena prognoza očigledno se pokazala tačnom.

Posmatrajući ove objekte istančanog stila nikada ne biste ni pomislili da se u njima krije ikakav… pa, softver!

Google je pre nekoliko godina stupio na teritoriju pametnog stanovanja pomoću brenda Nest, ali ono što kolekciju Sofwear razlikuje od njenog prethodnika je istančan stil, jer posmatrajući ove objekte nikada ne biste ni pomislili da se u njima krije ikakav… pa, softver!

Kud si pošao bez VR naočara?

Izložba Softwear okupirala je tri sobe na čijim su zidovima bile izložene tapiserije sa Edelkoortinim originalnim ilustracijama iz 1998. na kojim je prikazala kako će se tehnologija u budućnosti koristiti u domaćinstvu. U dve sobe izloženo je nekoliko proizvoda tako da estetski pomalo podsećaju na njene originalne nacrte, dok su Daydread VR naočare mudro okačene na visilicu zajedno sa jaknama – jer, ko zna – moguće je da će nam  proizvodi za virtuelnu realnost za par godina biti toliko uobičajeni da ćemo ih držati u predsoblju.

Konkurencija programira za vratom

Inače, u poslednjih nekoliko dana procurele su vesti o tome da Google i Nest zapravo gube novac. U svetlu tih vesti nas pomalo i iznenađuje Googlova sigurnost u Softwear koncept, no tek ostaje da se vidi kako će se stvari ubuduće razvijati. Trenutno javnost najviše zanima kakve će inovacije u sferi pametnog stanovanja ponuditi Googlov glavni konkurent Amazon sa linijom Echo i virtuelnom astistenkinjom Alexom.

Foto: Google

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *