Opremanje

Pametna folija koja postaje prozirna na dodir dugmeta

Firma Sonte Adria iz Novog Sada distribuira folije koje su u isto vreme i FullHD projekciono platno.

Želite da zasenite deo izloga ili da pojedine kancelarije u open-space prostoru napravite intimnijim? Onda ovo rešenje može biti za vas! Naime, u pitanju je inovativna folija Sonte, koja se lepi na staklene površine kao što su izlozi, staklene pregrade između kancelarija ili na prozore, i koja se na dodir dugmeta pretvara iz neprozirnog u potpuno prozirno staklo.

Pogledajte kako to izgleda:

Pametna folija može poslužiti da kancelarije u staklu napravite privatnijim, a koristi se i za brendiranje izloga.

Pored toga što prostorije može napraviti privatnijim, pametna folija ujedno i blokira prolazak sunčevih zraka što sprečava zagrevanje prostorije ili oštećenje robe u izlogu.

Ova folija može biti i interesantan način da privučete pažnju na vaš izlog. Naime, folija ujedno ima i ulogu projekcionog platna pa na nju možete projektovati video u FullHD formatu. Projekcija filmova, reklama ili holograma (sa transparentnom pozadinom) sigurno će privući pažnju kupaca.

Folija može smanjiti osunčanost u prostoriji; foto: Sonte

Igra kristala

Kako ova stvar radi? Folija se sastoji iz dva sloja između kojih su tečni polimer kristali. Oni su poređani nasumično, ali kada se doda napon, ovi kristali se slože i folija postaje prozirna. Dakle, do stakla je potrebno dovesti struju koja preko trafoa napaja foliju. Potrošnja struje je veoma mala odnosno 4W/m2.

Vek trajanja folije Sonte je 80.000 radnih sati što znači da ako radi 50% vremena (odnosno, da je 12 sati peskirano, a 12 sati prozirno) ona će izdržati nešto više od 18 godina. Posle toga folija će raditi ali neće biti toliko prozirna, to jest, transparentna.

Folija se uvek lepi izunutra i nije predviđena da radi u eksterijeru. Rolne su širine 120 i 150 cm a maksimalna dužina folije je 5 metara. Ukoliko je stakleni profil veći od 150 cm, folije se ne preklapaju već se lepe tik jedna uz drugu. Zgodna mogućnost je što se staklo s folijom može skinuti i postaviti na drugo mesto, međutim, jednom zalepljena, folija se ne može skinuti.

Do folije je potrebno dovesti napajanje

Koliko to košta

Cena folije sa instalacijom, ispravljačem i kablovima i montažom iznosi 580 evra/m2 + PDV. Ukoliko želite da projektujete video sadržaj na platno, što može biti veoma zgodna mogućnost i za konferencijske sale u prostorima sa puno stakla, preporučeni modeli projektora koštaju oko 1.500 evra.

Šteta je što folija ne funkcioniše obrnuto, odnosno, da je podrazumevano stanje folije prozirno, a da po potrebi može postati neprozirno. Ovo je stvar tehnologije i tu se ne može ništa učiniti, ali što se tiče cene ona i ne mora biti tako visoka – ako neko drugi plaća. Naime, ukoliko se folija koristi na izlogu radnje ona se može upotrebiti kao mesto za emitovanje tuđih reklama. Imate već neku ideju?

Foto, video: Gradnja.rs

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Marija

    U tekstu se navodi folija da se folija može skinuti i postaviti na drugo mesto (npr. sa jednog na drugo staklo iste dimenzije?). Da li postoji ograničenje u pogledu toga i da li znate koliko u tom slučaju košta skidanje i lepnjenje date folije?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *