Urbanizam

Bil Gejts gradi pametni grad u Arizoni sa 80.000 stanova

Američki milijarder i osnivač Microsofta uskoro će postati vlasnik 100 kvadratnih kilometara zemlje na kojoj će podići novi grad – Belmont.

Mi iz redakcije portala Gradnja.rs se obradujemo kada dobijemo informaciju da će se u Srbiji graditi novi stambeni blok, a u Americi su stvari „malo“ ambicioznije. Naime, iz SAD nam stiže vest da se podiže jedan ceo novi grad!

Ideja Bila Gejtsa, jednog od najbogatijih ljudi na svetu, jeste da na 45 minuta vožnje od Feniksa, u West Valleyu, izgradi visokotehnološki pametni grad, koji će se zvati Belmont.

Foto: veeterzy, Unsplash

Na površini od 3.800 ari biće podignut poslovni prostor koji će nuditi rad s najsavremenijim tehnologijama.

„Belmont će stvoriti naprednu zajednicu sa komunikacionom i infrastrukturalnom mrežom koja obuhvata najsavremeniju tehnologiju, dizajniranu oko brzih digitalnih mreža, data centara, autonomnih vozila i autonomnih logističkih centara.“, rekli su nadležni iz Belmont Partners.

Iako je uključenost Bila Gejtsa pojačala važnost projekta, kako finansijski tako i medijski, planovi za razvijanje Belmonta postoje još od 1990. godine, piše Inhabitat.

Impresivne cifre

Paralelno s razvojem planova za novi grad, odvija se i projekat izgradnje autoputa I-11, čija je prva deonica u blizini grada Boulder, otvorena u avgustu tekuće godine. Duž zemljišta, čija je kupovina koštala 80 miliona dolara, prolaziće planirani autoput koji će povezati budući Belmont s Las Vegasom.

Od ukupne površine grada predviđeno je da se 3.800 ari organizuje kao poslovni prostor gde će biti smeštene kancelarije i maloprodajni objekti, dok će se na 470 ari nalaziti javne škole. Preostali prostor namenjen je izgradnji 80.000 stambenih jedinica.

Kada bude gotov, Belmont će se pridružiti Arcosantiju, eksperimentalnom ekološkom gradu, koji se nalazi severno od Feniksa.

Naslovna fotografija: Alan Dean, Flickr

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *