Nameštaj i oprema

Kako urediti malu spavaću sobu

Ukoliko je i vaša soba malih dimenzija pogledajte neke od saveta arhitekata za njeno uređenje.

Boje za zidove

Koristite svetle boje! Ovo se pogotovo odnosi na sobe sa nedovoljnom količinom prirodnog svetla. Na dve slike ispod, prostor niše ofarban u belu boju je iskorišten za formiranje dela za spavanje.

Jednostavna forma kreveta

Krevet u maloj sobi treba da je jednostavan, bez širokih bočnih stranica. Prostor ispod kreveta iskoristite za smeštanje ladica za posteljinu.

Na zid iznadu uzglavlja možete postaviti konzolne police u koje ćete ugraditi svetiljke.

Položaj ormara

Vrlo je teško da u malu sobu smestite ormar a da on vizuelno i funkcionalno ne smeta. Ukoliko postoji prostor između kreveta i zida, iskoristite ga za smeštanje ormara koji će biti izveden u istom materijalu i boji kao krevet tako da sa njom obrazuje celinu. Na slici ispod pogledajte kako to izgleda.

Lepljenje tapeta

Efektan izgled spavaće sobe postićete ako na zid iznad kreveta zalepite tapetu jarke boje. Boju sa tapete možete ponoviti na prekrivaču kreveta ili zavesi.

Osvetljenje

Osvetljenje je jedan od najbitnijih elemenata uređenja pre svega ako se radi o malim prostorima. Pored glavnog svetla na plafonu, postavite zidne ili stone lampe uz krevet. Takođe, indirektno svetlo će pažnju skrenuti sa malih dimenzija prostorije na zanimljive svetlosne efekte na zidovima.

Zidni krevet

Kreveti koji nakon korištenja mogu da se podignu i zatvore su dobro rešenje za male spavaće sobe koje trebate da koristite za dodatnu funkciju npr. radnu sobu. Takođe, uz ovo rešenje omogućeno je smeštanje ormara kojima se može prići nakon sklapanja kreveta.

(foto: freshome)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Spavaća soba u galeriji: Rešenje za male stanove | Gradnja

    […] naš članak o tome kako urediti malu spavaću sobu kao i mnogobrojne tekstove na temu malih […]

  2. Leo

    Smešno,bolje uzeti ideje sa printesa,neću da te spuštam,al ovo bi umeo svako i bez škole,ko prati dizajn,sigurno mu ovo neće biti ok,pa i da nemam,onu soluciju sa krevetom gore,van pameti da ti sto bude preči,ako već mora,onda treba staviti efikasnije da se penje,a ne da se lomi,još da pogine u sobi za spavanje,daću ti ja prostu i odavno,krevet se izvuče,a gore odeljak za stvari,ccc…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *