Projekat je izveden u naselju Trinitat Vella u Barseloni; Foto: Jose Hevia
Svetski projekti

Drvena zgrada socijalne službe unela toplinu celoj „neprijateljskoj lokaciji“

U blizini jednog od najprometnijih saobraćajnih čvorišta podignut je objekat od drveta koji je podigao vrednost celog komšiluka.

Centar za okupljanje lokalne zajednice u kvartu Trinitat Vella u Barseloni predstavlja pionirski projekat u upravljanju gradskom socijalnom politikom u Španiji, a verovatno i šire.

U njemu se nalaze razne socijalne službe i tela, uključujući i Punkt za informacije i upozorenja namenjen ženama, a ima za cilj da u na mestu veoma prometne raskrsnice postane prostor za sastanke koji je topao i prijatan zahvaljujući upotrebi drveta.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Multifunkcionalni kompleks omogućiće meštanima da se izraze na pravi način.Foto: José Hevia

Novi prostor kao deo budućeg čvorišta

Kako za naš portal navode autori projekta, firma HAZ Arquitectura iz Barselone, ovaj multifunkcionalni kompleks rezultat je inovativnog predloga dizajniranog u duhu kolektivne saradnje kako bi se omogućilo meštanima i drugim društvenim činiocima u susedstvu da se izraze na pravi način.

„Novi prostor će biti deo čvorišta društvenih objekata za okruge Sant Andreu i Nou Baris koji će biti izgrađen tokom narednih godina, što će takođe uključivati kooperativno stanovanje i domove za mlade i starije osobe“ – kažu španski arhitekti.

Firma Haz Arquitectura odlučila se za jednostavan, apstraktan spoljašnji dizajn; Foto: Adrià Goula

Dva pokrivena dvorišta sa obe strane cirkulacijskog otvora obezbeđuju svetlost i ventilaciju u celoj zgradi.

HAZ Arquitectura – na čijem su čelu Manuel Sančez-Viljanueva i Kerol Beuter – studio je sa velikim iskustvom u izgradnji javnih i privatnih objekata u zdravstvenom, kulturnom i društvenom sektoru, kao i kancelarija i sportskih sadržaja.

S obzirom na to da je ovo prva zgrada u budućem kompleksu, kako bi se izbegao veliki kontrast sa predstojećim projektima Haz Arquitectura se odlučila za jednostavan, apstraktan spoljašnji dizajn koji se otvara do budućeg trga koji će povezivati različite objekte.

Sažetak je postavljen oko dva pokrivena dvorišta koja se nalaze sa obe strane cirkulacijskog otvora koji obezbeđuju svetlost i ventilaciju u celoj zgradi.

Pokrivena dvorišta obezbeđuju svetlost i ventilaciju u celoj zgradi; Foto: Adrià Goula

Na četiri etaže smeštene su kancelarije i prostori za lokalna udruženja postavljeni oko centralne osovine.

Unutar objekta, u prizemlju se nalaze recepcija, kantina i veliki ulaz koji služi kao foaje za skupštinsku salu i gde se mogu održavati izložbe i druge aktivnosti.

Na prvoj etaži smešteni su već pomenuti informativni punkt za žene i druge socijalne službe, dok su na ostalim spratovima – ukupno ih ima četiri – kancelarije i prostori za lokalna tela i udruženja postavljeni oko centralne osovine.

U prizemlju se nalaze recepcija, kantina i veliki ulaz koji služi kao foaje za skupštinsku salu; Foto: Adrià Goula

Zgrada koja minimizuje svoj ugljenični otisak

Najviše korišćen materijal u izgradnji centra bilo je drvo, a arhitektonski dvojac iz Barselone doneo je ovu odluku iz različitih razloga.

Prvo, s obzirom na prilično „neprijateljsku“ lokaciju novog objekta – na periferiji grada i u blizini jednog od najprometnijih saobraćajnih čvorišta – smatrali su da bi udobnost koju prenosi i pruža drvo dalo volumenu toplinu.

Osim toga, arhitekti su u energetskom smislu želeli su da smanje uticaj na životnu sredinu, odnosno ugljenični otisak, budući da drvo omogućava da zgrada da apsorbuje CO2 tokom svog korisnog veka trajanja.

Drvo omogućava da zgrada da apsorbuje CO2 tokom svog korisnog veka trajanja; Foto: José Hevia

Metalni okvir nosača i stubova postavljen je u kombinaciji s nosivim sistemom od unakrsno lameliranih drvenih panela i plafona.

Korišćen je potpuno suv način gradnje. Metalni okvir nosača i stubova postavljen je u kombinaciji sa nosivim sistemom od unakrsno lameliranih drvenih panela i plafona od Monterejskog bora koji učvršćuju i daju stabilnost celini.

Unutrašnje obloge delom su izrađene od šperploče kako bi se omogućio prolaz električnih instalacija i kablova za prenos podataka, dok ostatak enterijera čine gola CLT konstrukcija i metalni okvir sa vatrootpornom bojom.

CLT paneli i plafoni su izrađeni od Monterejskog bora; Foto: José Hevia

Natkrivena dvorišta kao provodnici vazduha

U skladu sa današnjim trendom u kome je jedan od glavnih ciljeva u građevinskom sektoru stvaranje pasivnih zgrada koje minimizuju potrošnju energije i materijala, dizajn centra zadovoljava sve potrebe za grejanjem i hlađenjem.

Kako bi se se ​​suprotstavili niskoj toplotnoj inerciji drvene konstrukcije, arhitekti su projektovali ventilacioni sistem koji koristi inerciju zemlje, postavljajući cevi za čist vazduh u usek na padini brda.

Izvučen iz zemlje, vazduh koji cirkuliše kroz cevi se greje i pušta u dva natkrivena dvorišta koja funkcionišu kao veliki provodnici. Takav vazduh je hladan leti a topao zimi, što predstavljam omaž autora staroj tradiciji mediteranske gradnje.

Ventilacioni sistem koristi toplotnu inerciju zemlje

Krov objekta proizvodi 60.000 vati električne energije godišnje pomoću fotonaponskih panela.

Sve prostorije usisavaju vazduh iz dvorišta i tretiraju ga sa ventilatorskim konvektorom kako bi se po potrebi lako povećavala ili snižavala njegova temperatura i vlažnost.

Takođe, krov objekta proizvodi 60.000 vati električne energije godišnje pomoću fotonaponskih panela, što čini da ukupna potrošnja bude veoma blizu nule, napominju na kraju Manuel Sančez-Viljanueva i Kerol Beuter.

Kerol Beuter i Manuel Sančez-Viljanueva osnivači su firme HAZ Arquitectura; Foto: HAZ Arquitectura

Grafički prilozi

Foto-galerija

Faktografija

  • naziv projekta: Centro de Vida Comunitaria de Trinitat Vella
  • lokacija: Trinitat Vella, Barselona, Španija
  • površina: 2.300 m2
  • budžet: 6.726.436 evra
  • klijent: BIMSA
  • autori projekta: Manuel Sanchez-Villanueva Beuter, Carol Beuter Sanchez-Villanueva
  • saradnici: Oriol Muntane, Paula Viciano, Alicia Camino
  • fotografije: Jose Hevia i Adria Goula

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *