Užad kreiraju dinamičnu fasadu, a ujedno i štite od sunca; Fotografije: Robert Leš
Regionalni projekti

Lifestyle hotel Vitar Brač / Studio UP

Mediteran je bila glavna tema u oblikovanju prostora zatečenog hotela na poznatom ostrvu u Jadranskom moru.

Projekat Lifestyle hotel Vitar na Braču potpisuju arhitekte Lea Pelivan i Toma Plejić iz Studija UP, koji su, zajedno s nizom saradnika, preuzeli projekat preoblikovanja unutrašnjeg uređenja, oblikovanja partnernog vrta, krovnog reljefa s bazenom i fasadne zaštite od sunca.

Smešten na samom ulasku u Bol na Braču, hotel nudi spektakularne vizure na jadransku okolinu, pa se u oblikovanju prostora projektantski tim vodio tipičnom mediteranskom atmosferom. Stoga su korišćeni lokalni materijali i elementi poput užadi, a pritom se nastojala postići dinamičnost stvaranjem kontrasta između svetla (fasada i eksterijer) i senke (enterijer), zvuka i pokreta

Signalizaciju i prostornu grafiku potpisuju dizajner Damir Gamulin i copywriter Nenad Vukušić, dok je oblikovanje okolnog vrta osmislila pejzažna arhitektica Ksenija Diminić Jurčić; reč je o istom timu koji je sa Studijem UP učestvovao u izradi projekta Hotela Amarin.

Hotel nastaje u zatečenim okvirima za koje je ranije izvađena dozvola, pa je projektni zadatak sveden na projektovanje vrta i krova kao i na preoblikovanje unutrašnjeg uređenja i uvođenje fasadnih zaštita od sunca, piše Vizkultura.

U prizemlju svi se sadržaji otvaraju na “nano-vrt”, koji se razvija po samom obodu parcele.

Na prizemlju se nalazi svi javne sadržaji – recepcija, aperitiv bar, kapsula bar, restoran kao i prostor turističke agencije. U prizemlju svi se sadržaji otvaraju na “nano-vrt”, koji se razvija po samom obodu parcele. Javni prostori različitih su karaktera, npr. Aperitiv bar je drvena “jungle-boogie” platforma okružena crnim reflektivnim ovojnicama koja funkcioniše i kao pozornica za jazz improvizaciju, a “Kapsula bar” je “prisutno neprisutna” soba za surfovanje i male konferencije koja istovremeno funkcioiše i kao open space prostor, ali i (kada se navuku origami zavese) kao niz intimnih niša.

 

Fokus sobe

Kreveti u svim sobama zarotirani su za 90 stepeni (kako bi se izbegao tipičan fokus na TV ekran), pa se iz svih kreveta može posmatrati more, zalazak sunca ili Vidova gora.

Kreveti u svim sobama zarotirani su za 90 stepeni kako bi se izbegao tipičan fokus na TV ekran.

Glam garaža

Markacijama i signalizacijom koje reaguju na auto svetla i ekrane mobilnih uređaja, ulaskom automobila i gosta garaža se pretvara u garage-glam svetlosnu igru.

Krovna plaža

Zatečen krovni nivo s planiranim bazenom, na atraktivnoj poziciji s panoramskim pogledom, potpuno je redizajniran tako da je čitava terasa postala plaža koje se koristi za sunčanje i čitanje, sa sjajnim pogledom na Bol, ostrvo Hvar, Zlatni rat i Vidovu goru.

Užad na fasadi

S obzirom da je Brač surferska destinacija, kao spoljašnja zaštita od sunca korišteno je uže. S obzirom na dva plana užadi, prizor se neprestano menja kako se menja pozicija pogleda gosta, proizvodeći blago titranje. Zaštita od sunca postala je tako svojevrsni “instrument”: posetilac hotela sada može boraviti u sobi na ugodnoj temperaturi, i pritom gledati prekrasnu panoramu, ali ujedno osećati i strujanje vetra.

Faktografija

ime: Lifestyle hotel Vitar
Redizajn: STUDIO UP / Lea Pelivan + Toma Plejić
Saradnja: Izvor Simonović Majcan, Nikola Brlek, Ana Lisonek, Stanislava Odrljin, Maja Gorički, Mateo Biluš, Boris Goreta (vizualizacije)
Signalizacija i prostorna grafika: Damir Gamulin
Copywriter: Nenad Vukušić
Pejzažna arhitektura: Ksenija Diminić Jurčić
Lokacija: Bol, Brač
Godina realizacije: 2018.
Fotografije: Robert Leš

 

Pogledajte i ovaj hotel na Jadranu:

Grand Park Hotel Rovinj / 3LHD

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *