Aktuelno

Bageri u Topolskoj: Ruši se vila na Vračaru stara skoro 90 godina

Najavljeno rušenje vile u Topolskoj ulici broj 15 u Beogradu, sagrađane između dva svetska rata, počelo je uprkos borbi Udruženja „Topolska“ da, kako kažu, sačuvaju objekte koji su ponos urbanog jezgra Beograda.

U beogradskoj ulici Topolska 15  jutros je počelo rušenje jedne stare vile, koja je prodata investitorima, kako bi izgradili novu stambenu zgradu, a zbog čega su građani ovog dela Vračara već ranije protestovali, jer smatraju da to narušava izgled te gradske celine.

Jutros osim radnika koji rade na rušenju zgrade, nije bilo okupljenih nezadovoljnih građana. Iz Udruženja građana Toplolska kažu za Danas da ukoliko tokom dana ne dobiju odgovor od inspekcije i ako inspektori ne izađu na teren podneće prijavu zaštitniku građana opštine Vračar i blokirati saobraćaj u Topolskoj ulici.

Posted by Сачувајмо Тополску – Сачувајмо Београд on Wednesday, September 12, 2018

Vila se upravo ruši u danima kada je otvorena izložba „Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice.“

Po saznanju istoričara arhitekture Milana Milovanovića, vila u Topolskoj 15, iz 1927. godine, prvi je projekat Moderne u arhitekturi Beograda (ispred kuće arhitekte Milana Zlokovića). Delo je arhitekte Milana Šlanga, sina aškenaskog rabina i pisca Ignjata Šlanga.

Krajnje ironično, vila se upravo ruši u danima kada je otvorena izložba „Moderna Beograda – arhitektonska baština prestonice“ – kažu iz ovog udruženja.

Vila u Topolskoj 15, iz 1927. godine po projektu arhitekte Milana Šlanga; foto: Sačuvajmo Topolsku

Narušavanje gradskog jezgra

Članica udruženja Leticija Erika Jovanović ranije je rekla da su investitori bacili oko na taj kraj sa idejom da sruše stare i vredne predratne kuće, da bi podigli višespratnice koje tu ne pripadaju, ni po veličini, ni po estetici.

U Udruženju se nalaze stanari ulica Topolska, Petrogradska, Vojvode Dragomira i drugih ulica u blizini Kalenić pijace, koje sve zajedno čine takozvani Krunski venac.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *