Tim kompanije HyperFacade; Foto: HyperFacade
Intervju

Isprogramiraj mi fasadu: Ovaj startap iz Pančeva projektuje fasadne omotače uz pomoć AI

Neće veštačka inteligencija zameniti projektanta. Projektanta će zameniti projektant koji koristi veštačku inteligenciju.

„Fasadom sve počinje i sve se završava. Kada pomislite na neku zgradu, vama je u glavi slika njene fasade. Fasadu svi komentarišu i pamte. Ona je tehnološki jedna od najzahtevnijih pozicija, a finansijski svakako najskuplja“. Ovim rečima razgovor za portal Gradnja započinje Nenad Simić, CEO startapa specijalizovanog za fasadno inženjerstvo HyperFacade, osnovanog 2020. godine u Pančevu.

Iako relativno mlada, ova domaća kompanija ima ambiciozne planove kada je u pitanju saradnja sa inostranstvom, dok su na našem tržištu, između ostalog, bili uključeni u projektovanje fasade rekonstruisanog Sava centra, te fasade Instituta Biosens u Novom Sadu, koristeći pritom najsavremenija tehnološka rešenja kao što su, na primer, digitalni blizanci. Ali, krenimo ispočetka.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Primena parametarskog projektovanja fasade na projektu Biosense; Foto: HyperFacade

Domaći investitori se i dalje teško odlučuju za uslugu detaljnog projekta fasade, iako su omotači danas tehnološki vrlo zahtevni.

Oko koje ideje je osnovana startap kompanija HyperFacade?

HyperFacade je osnovana sa idejom da objedini ceo proces nastanka i života fasadnog omotača objekta – od inicijalnog dizajna fasadnog sistema, preko izrade kompletne tehničke dokumentacije sa svim neophodnim proračunima (statika, termika, akustika), radioničke dokumentacije za proizvodnju, sve do podrške u izvođenju, održavanju i servisiranju.

Naš pragmatični tim nikada nije funkcionisao kao klasični startup, koji je u potrazi za investicionim fondovima, u nadi da će neko prepoznati „genijalnu ideju”. HyperFacade od samog svog početka obavlja usluge fasadnog inženjeringa na najvišem mogućem nivou, a „startup“ je za nas više pitanje progresivne kulture, inovativnosti i rada u korak sa tehnologijom, i to je ono što nas razlikuje od drugih kompanija u građevinskoj industriji.

3D projektovanje složene “bakarne fasade”; Foto: HyperFacade
Da li je fasadno inženjerstvo u Srbiji nepravedno zapostavljena strana profesije?

Ne mislim da je profesija u Srbiji zapostavljena, čak mislim da je situacija iz godine u godinu sve bolja. No, i dalje se domaći investitori teško odlučuju za uslugu detaljnog projekta fasade, iako su omotači danas tehnološki vrlo zahtevni.

Zato, visoko specijalizovana usluga, čiji kvalitet konstantno razvijamo, prevazilazi lokalne okvire. Mi sebe od početka posmatramo kao globalnu kompaniju.

Članovi naših timova su sve više programeri, koji originalno nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa građevinom.

Iako relativno mlada firma, zapošljavate više desetina stručnjaka. Koje sve inženjere imate u vašem timu?

Fasadno inženjerstvo je hibridna profesija i kombinuje znanja više disciplina. Naši zaposleni su uglavnom diplomirani inženjeri arhitekture, građevine i mašinstva.

Uticaj tehnologije je, kao i u svim drugim oblastima, sve prisutniji, pa su članovi naših timova sve više programeri, koji originalno nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa građevinom.

Takvim multidisciplinarnim pristupom stvaramo okvir u kome se neprekidno dešavaju inovacije, kojima menjamo krute, ustaljene prakse i načine rada i poslovanja u građevini.

Koje sve prednosti donosi sa sobom kreiranje digitalnih blizanaca (replika) u poređenju sa tradicionalnom 2D projektovanjem?

Ovo je poslednja decenija „crtanja“ projekata. Tradicionalni projekat gubi smisao i na njegovo mesto dolazi kompletni, informacijama napunjeni 3D model budućeg objekta.

Ta savršena digitalna replika fasadnog omotača objekta, u realnom vremenu, putem IoT senzora povezana sa fizički izvedenim omotačem, čini jedan mixed-reality sistem, u kome se preklapaju digitalno i analogno, stvarno i virtuelno. Skok sa tradicionalne fasade na ovakvu „hyper“ fasadu jednak je skoku sa konja na automobil.

Project Lead Milica Božović sa svojom prvom izvedenom fasadom; Foto: HyperFacade

Skok sa tradicionalne fasade na ovakvu „hyper“ fasadu jednak je skoku sa konja na automobil.

Učestvovali ste u projektovanju objekta Biosense Instituta u Novom Sadu. Da li nam možete reći nešto više o fasadi ovog objekta?

Najzanimljiviji i najzahtevniji deo objekta Biosense, je tzv. „kljun“ sa staklenom fasadom koja je okačena na čeličnu konstrukciju u jakom prepustu. Na ovoj složenoj poziciji smo do kraja razradili 3D projektovanje fasade i primenili kompleksni sistem parametrizacije njene geometrije.

Ovo nam je omogućilo da prilikom izmena projekta, koje se i kod nas, i u svetu, dešavaju stalno, ne budemo primorani da ceo objekat crtamo ili modelujemo ponovo, već se parametarski povezana geometrija sama prilagođava promenama, kroz sve osnove, preseke, izglede, detalje, sve do radioničkih crteža.

Neće veštačka inteligencija zameniti projektanta. Projektanta će zameniti projektant koji koristi veštačku inteligenciju.

Možete li nam reći nešto više o vašem angažmanu na projektima velikih razmera u Srbiji?

Mi od samog početka skoro isključivo radimo projekte velikih razmera. Domaći projekti Delta Planet, BEO Shopping Centar i West 65 su u pravom trenutku našeg razvoja predstavljali savršene poligone za isprobavanje svega onoga što smo vremenom ugrađivali u naš proces rada, a što je finalno dobilo formu kroz pojam HyperFacade – naziv kompanije je istovremeno i brend, i usluga, i proizvod.

Da li se HyperFacade bavi isključivo projektovanjem, ili razvijate i neke druge usluge ili proizvode?

Projektujemo najveći deo vremena, naravno. Ali i sve više programiramo. Pomaci u pojedinačnim ljudskim delatnostima su kroz istoriju retko dolazili iz okvira samih tih delatnosti. Tako ni pomak u projektovanju neće doći od projektanata.

Korišćenje programskih jezika i veštačke inteligencije za, na primer, automatizaciju procesa projektovanja, kod mnogih naših kolega neopravdano izazivaju strah.

Neće veštačka inteligencija zameniti projektanta. Projektanta će zameniti projektant koji koristi veštačku inteligenciju.

Primena VR tehnologije u procesu projektovanja fasadnog omotača na rekonstrukciji kongresnog centra; Foto: HyperFacade
Na kojim projektima trenutno radite i šta nosi budućnost za kompaniju HyperFacade?

Sa našim partnerima iz EU i UK trenutno radimo i podržavamo ih tokom celog procesa od izvođenju velikih fasada širom sveta. Budućnost gradimo na principima, kojih se dosledno držimo.

Konstantni rad na beskompromisnom kvalitetu i potpuna orijentacija ka potrebama klijenata značajno povećavaju šanse da ta budućnost bude HYPER.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *