Aktuelno, Antigradnja

Nije atrakcija: Krivi tornjevi u Zemunu

Piza ima jedan krivi toranj, dok Zemun u ulicama Miće Radakovića i Sava Burića ima više od deset.

Zgrade u ovim ulicama, prema rečima njihovih stanara, počele su da tonu pre nešto više od dve godine. Neke su pod tolikim nagibom da ukoliko se stavi kliker na jednu stranu sobe završi na drugoj. Iz JP Gradsko stambeno kažu da su po prijavi stanara otklanjali kvarove za koje su nadležni. Međutim, dodaju da ovakva vrsta problema nije u njihovom domenu, pišu Novosti.

Godine 1973. firma Komgrap, koja je trenutno u stečaju, sagradila je više od deset zgrada u naselju Save Kovačevića u Zemunu. One su pre nekoliko godina počele da tonu. Zgrada u Miće Radakovića broj 6 najviše je ulegla u jednu stranu. Zbog toga se prozori podruma vide sa jedne strane zgrade, dok sa druge ne postoje.

Nagib zgrade počeo je da smeta i liftovima, pa, prema rečima sagovornika, sve češće menjaju klizače. Kako kaže Penić, pomenute zgrade tonu zato što se nalaze na močvarnom zemljištu.

Sve su u isto vreme počele da tonu. Iz Gradskog stambenog su dolazili u broj 6 i potom postavili šipove da spreče dalje propadanje zgrade.

– kaže Darko Penić koji živi u Miće Radakovića 2.

Mi smo ispred našeg solitera sami betonirali, to nam je bilo jeftinije.

– dodaje on za Novosti.

Kako kažu iz JP Gradsko stambeno, propadanje tla je uočeno kod nekoliko stambenih zgrada u ulicama Miće Markovića i Sava Burića. Ipak, reč je o kompleksnom problemu, jer je došlo do narušavanja statike zgrada.

– Za trajnije rešenje neophodno je da se stanari obrate relevantnim institucijama, a to su Građevinski fakultet u Beogradu, Institut Kirilo Savić i Geosonda d.o.o. koji se bave problematikom sleganja tla, merenjem potrebnih parametara i izradom projekata – kažu iz JP Gradsko stambeno.

Foto: Google StreetView

Zanimljivi linkovi na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *