Novo lice Trećeg osnovog suda u Beogradu; Foto: Almis Company
Arhitektura

Kako će izgledati nadgrađeni Treći osnovni sud u Beogradu

Na javnom uvidu našla se rekonstrukcija zgrade koja će dobiti novi sprat i fasadu uz zadržavanje prepoznatljivih originalnih elemenata.

Postojeći objekat Trećeg osnovnog suda, koji se nalazi u ulici Bulevar Mihajla Pupina 16 u Beogradu, izgrađen je 1978. godine za potrebe tadašnjeg Četvrtog opštinskog suda i javnog tužilaštva u stilu tada moderne arhitekture.

Postojeći objekat Trećeg osnovnog suda je slobodnostojeći, centralno pozicioniran na građevinskoj parceli i čine ga dve jedinstvene atrijumske oblikovne celine spratnosti Su+Pr+2 i oblikovnu zonu spratnosti Su+Pr+4+Pk, navodi se u urbanističkom projektu koji potpisuje Almis Company iz Beograda.

Srodni članci na portalu Gradnja

Rekonstruisani Treći osnovni sud; Foto: Almis Company

Pored rekonstrukcije planira se i nadgradnja trećeg sprata iznad dela objekta sa spratnošću Su+P+2.

Ukupna BRGP novoprojektovanog objekta Trećeg osnovnog suda, nakon rekonstrukcije i dogradnje povećaće se sa 5.907 na 7.370 m2, u okviru koje BRGP nadzemnih etaža iznosiće 6.339 m2 (sa nekadašnjih 5.214) , a podzemnih 1.031 m2 (692).

Pored rekonstrukcije planira se i nadgradnja trećeg sprata iznad dela objekta sa spratnošću Su+P+2, gde će biti raspoređene prostorije Trećeg osnovnog tužilaštva sa svim potrebnim prostornim elementima i instalacijama.

Funkcija prostora

U rekonstruisanom objektu u vlasništvu Ministarstva pravde, ostvariće se direktna povezanost liftom, pritvorskih jedinica u suterenu i istražnih kabineta, kao i sudnica kako bi lica koja su dovedena iz kazneno popravnih zavoda ili pritvora imala što direktniju i kraću komunikaciju kroz objekat.

Proširenje gabarita objekta, dogradnja predviđena je na nivou suterena za potrebe arhive, kao i na nivou prizemlja za potrebe suda zbog nedostatka prostora u odnosu na broj zaposlenih i dokumentacije koja se svakodnevno obrađuje.

Novoprojektovana šalter sala, službama prijema i ekspedicije pozicionirani su kod ulaznog dela u objekat zbog pristupačnosti.

Osnova prostora; Foto: Almis Company

Nova fasada sa zadržavanjem originalnih detalja

Objekat je oblikovan iz dva kubusa, svaki sa atrijumima. Objekat spratnosti Su+P+2 je proširen u suterenu, prizemlju, kao i nadgradnjom trećeg sprata. Postojeća fasada u prizemlju od profilit stakla biće zamenjena staklenom zid zavesom sa grupama prozora i parapetnim staklom.

Fasadna stolarija od aluminijuma u prizemlju u potpunosti prati betonska zid platna iznad sa prvog sprata i uvučena je u odnosu na njih. Nadgrađeni treći sprat je staklena zid zavesa koja prati kose betonske nazidke. Predviđeni su prozori na dograđenom trećem spratu pozicionirani po prostorijama tako da obezbeđuju ujednačen ritam fasade.

Nova fasada; Foto: Almis Company

Fasadna crvena opeka, kao i svi betonski dekorativni elementi biće revitalizovani.

U objektu spratnosti Su+P+4+Pk biće zamenjena kompletna fasada stolarija novom od aluminijuma, demontiran raster od metalnih flahova i ugrađena odgovarajuća nova stolarija koja podelom i profilacijom odgovara postojećem izgledu u pogledu raster polja.

Postojeća fasadna crvena opeka ostaje, kao i svi betonski dekorativni elementi koji će biti na adekvatan način tretirani kako bi revitalizovali svoj prvobitni izgled.

Atrijumska fasada zadržava betonske elemente ali iznad dograđenog prizemlja, dok se postojeća fasadna stolarija zamenjuje novom bez uticaja na osnovni raster, zaključuje se u urbanističkom projektu.

Javni uvid do 20. septembra

Zainteresovani mogu tokom prezentacije da izvrše uvid u urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije u pisanoj formi dostave Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, najkasnije do 20. septembra 2022. godine.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *