Studentski dom sa virtuelnim prozorima
Antigradnja

Arhitekta dao otkaz zbog projekta studentskog doma bez prozora

Velika većina soba bi imala virtuelne prozore koji simuliraju dnevnu svetlost. “To je zatvor maskiran u spavaonicu.”

Arhitekta Dennis McFadden povukao se iz stručnog komiteta Univerziteta Kalifornije u znak protesta zbog dizajna jednog studentskog doma koji nema klasične već virtuelne prozore. Studentski dom kampusa u Santa Barbari trebalo bi da bude izveden kao objekat u kom bi preko 90% studenata, od ukupnog broja od 4.500 navodno živelo u sobama bez prozora.

Objekat nazvan Munger Hall bi trebalo da ima površinu od 156.000 kvadrata, a projektom je predviđeno rešenje koje svakako nije u skladu sa humanim uslovima življenja, a koje je osmislio investitor Charles Munger i koji je donirao 200 miliona dolara za realizaciju projekta, čiji je ukupan budžet 1,5 milijardi dolara. Ovaj milijarder i ranije je donirao razvojnim projektima univerzitetskih kampusa, poput Stanforda i Univerziteta u Mičigenu.

McFadden je podneo ostavku na mestu arhitekte konsultanta u univerzitetskom komitetu, na kom je bio 15 godina, rekavši da ga “uznemirava predloženi dizajn zgrade”, piše The Washington Post.

 

94% studenata u jednokrevetnim sobama imalo virtuelne prozore koji bi simulirali sunčevu svetlost.

Projektom je predviđeno da gigantska zgrada Munger Hall ima kubičnu formu i četrnaest ulaza i izlaza, a zato bi prozora manjkalo. Tako bi 94% studenata u jednokrevetnim sobama imalo virtuelne prozore koji bi simulirali sunčevu svetlost.

Svaki od devet stambenih spratova u ovom studentskom domu imao bi po osam „kuća“ i po osam zasebnih „apartmana“ organizovanih oko zajedničke kuhinje i dnevnog boravka. Na poslednjem spratu bi se nalazilo dvorište, površine jedan hektar, sa takozvanim „društvenim čaurama“ i prostorima za sedenje.

U svom pismu ostavke McFadden je nazvao ovaj dizajn nepodrživim iz njegove perspektive kao arhitekte, roditelja i ljudskog bića.

„Ogroman broj dokaza ukazuje na to da unutrašnje okruženje sa pristupom prirodnom svetlu, svežem vazduhu i pogledima na prirodu poboljšava kako fizičko tako i mentalno zdravlje onih koji u tim prostorima žive. Dizajn Munger Hall ignoriše ove dokaze i čini se da zauzima stav kao da je sve to nevažno.“, naveo je McFadden.

Nijedan projekat do sada nije bio toliko destruktivan za kampus

McFadden je rekao da je napustio komitet jer nije bio u mogućnosti da unese bilo kakve izmene u dizajn spavaonica, navodi Santa Barbara Independent.

„Projekat je 100% završen, te nije zatraženo odobrenje, nije bilo glasanja, niti se namerava bilo kakvo dalje podnošenje prigovora. Ipak, u skoro 15 godina koliko sam radio kao konsultantski arhitekta u DRC, nijedan projekat koji je iznesen pred komitet nije bio veći, transformativniji i potencijalno destruktivan, kao što je to Munger Hall.

McFadden ima i javnu podršku kolega, te se američki arhitektonski kritičar Paul Goldberger, dobitnik Pulicerove nagrade, osvrnuo na projekat Munger Hall, tvitujući:“ Ako je sve ovo tačno, ovaj dizajn je groteskna, bolesna šala – zatvor koji je maskiran u studentski dom. Ne, dizajn zavisi od donora milijardera. Koliko je UCSB nisko pao od dana kada je imao arhitekte poput Charles Moore.“

Virtuelni prozori sa sistemom kontrole cirkadijalnog ritma

Munger, koji je osmislio kako će zgrada izgledati, potpredsednik je Warren Buffett’s Berkshire Hathaway konglomerata i nema formalno arhitektonsko znanje.

Zvanično, projekat nove zgrade potpisuju VTBS Architects, koji su na ovu situaciju imali sledeći komentar: “Ovaj dizajn proizilazi iz istraživačkih i iterativnih procesa gospodina Mungera, koji je težio osmišljavanju transformacionog pristupa studentskom stanovanju. Dok jednokrevetne sobe pružaju svakom studentu njegov/njen privatni prostor, uloženi su svi napori da se podstakne zajednički život i saradnja u studentskom životu.“

Na primarnu Mcaddenovu kritiku projekta o nedostatku prirodnog svetla u većini studentskih soba, odgovor direktora VTBS Architects, Navy F Banvard, je bio da je ta kritika zapravo neosnovana.

„Sve jednokrevetne spavaće sobe imaju ili konvencionalni ili virtuelni prozor. Svi virtuelni prozori će imati potpuno programiran sistem kontrole cirkadijalnog ritma kako bi se kontrolisao nivo osvetljenja, kao i temperatura boje prirodnog dnevnog svetla.“, rekao je Banvard.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *