Materijali

Boja koja blokira Wi-Fi talase

Naučnici sa Univerziteta u Tokiju su objavili da su proizveli specijalnu vrstu boje koja blokira bežične signale, što je idealno za onemogućavanje pristupa vašoj bežičnoj kućnoj mreži bez postavljanja zaštite.

Farba sadrži aluminijumsko-gvozdene okside koji imaju rezonancu na istoj frekvenciji kao i Wi-Fi ili drugi radio talasi, što dovodi do resorbovanja talasa i njihovog blokiranja. Krečenjem cele prostorije ovom farbom onemogućićete da podaci bežično izađu ali i uđu u nju.

Cena ove farbe će koštati oko 12 evra po kilogramu a njena masovna proizvodnja očekuje se uskoro.

Naučnici tvrde da je ovaj način sprečavanja pristupa osetljivim podacima od neovlašćenog korisnika pre svega brz i jeftin. U današnje vreme, većina kompanija mora puno uložiti u složene softvere za enkripciju kako bi se obezbedili od hakera.

Ovom farbom mogli bi blokirati signale mobilnih telefona i na taj način sprečiti da telefoni zvone za vreme projekcije filma“
Shin-ichi Ohkoshi, Univerzitet u Tokiju

Pozorišta, bioskopi, fakulteti i ostali koji ne žele mobilnu telefoniju u svom prostoru takođe mogu profitirati od ovog izuma.

Današnji telefoni rade na frekvencijama oko 1,5 GHz, ali ova farba može da apsorbuje i tako niske frekvencije. Ukoliko bi ste npr. bioskopsku salu pravilno ofabrabali ovom bojom, sprečili biste zvonjavu mobilnih telefona dok gledate film.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Boja koja blokira Wi-Fi talase | MOBITECH magazin

    […] članak na http://www.gradnja.rs/boja-koja-blokira-wi-fi-talase/ Pročitajte i ovo: Koliki je zapravo taj Samsung Tab?Pokrite se iPhoneom dok ga sanjateAutoCAD od […]

  2. RAdon

    Samo da mi ne prekrece fakultet u januarskom roku. Posle nek rade sta hoce! :)))

Ostavite odgovor

Obavezna polja *