Građevinarstvo, Izdvojeno

Život u steni: Drvena koliba koja izgleda kao kamen

Za ovaj članak bismo glatko mogli da upotrebimo naslov: „Nikada nećete poverovati šta se krije unutar ovog kamena“ ali ipak nismo…

Sada kada ste videli pravi naslov, lako je pogoditi šta se zaista krije u ovoj steni. Ali inače, ko bi mogao i da posumnja da se unutar ovog kamena može ne samo živeti već i raditi!

Ženevski arhitektonski biro Bureau A je inpirisan novelom Derborance autora Čarlsa Ferdinanda Ramuza isprojektovao mini utočište zvano Antoine – po imenu glavne junakinje.

kuca-kamen-kamuflaza-01

U spomenutoj noveli, glavna junakinja Antoine je preživela sedam nedelja ispod velikog odrona u švajcarskim Alpima. Bureau A je napravio utočište koje podseća na sklonište u kojem je Antoine proživela dramu.

kuca-kamen-kamuflaza-06

Antoine je zapravo mala drvena kabina koja je kamuflirana tako da izgleda kao veliki kamen što je potpunosti u skladu sa švajcarskom tradicijom skrivanja bunkera u prirodi. Unutar utočišta možete naći krevet, sto, stolice, nekoliko prozorčića pa čak i kamin. Osnovna oprema može da obezbedti utočište nekom ko se izgubio u planini ili nekom u potrazi za samoćom.

kuca-kamen-kamuflaza-02

Sa spoljne strane, na drvenu kabinu su postavljene šipke koje služe da prihvate cement koji je kućici, nakon bojenja, dao kameni izgled.

kuca-kamen-kamuflaza-03

Pošto je završena u fabrici, kućica je stavljena na kamion i postavljena na lice mesta – na padinu između mesta La Chaux i Ruinettes.

kuca-kamen-kamuflaza-04

Savršena kamuflaža!

kuca-kamen-kamuflaza-05 kuca-kamen-kamuflaza-07

Foto: Dylan Perrenoud

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *