Projekat „Restoran Kod Milunke“ Jugoslava Jugovića; Render: Revolution Architects
Intervju

Jugoslav Jugović: Dobar dizajn hotela treba da balansira estetiku i dugoročnu funkcionalnost

Sa jednim od učesnika konferencije BuildUp 2025: Horeaktura razgovaramo o specifičnostima projektovanja ugostiteljskih objekata poput hotela Crni Vrh na Divčibarama. 

„Dobar dizajn treba da balansira estetiku i dugoročnu funkcionalnost – a to podrazumeva blisku saradnju sa timovima za održavanje već u konceptualnoj fazi“, ističe u razgovoru za naš portal arhitekta Jugoslav Jugović, generalni menadžer beogradskog biroa Revolution Architects.

Kao jedan od učesnika Gradnjinog BuildUpa 2025, Jugović nas ovom prilikom uvodi u tematiku konferencije – arhitekturu ugostiteljstva, govoreći iz bogatog sopstvenog iskustva o najvećim izazovima i najčešćim greškama prilikom projektovanju hotelskih kompleksa.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Hotel Crni vrh na Divčibarama | Foto: Revolution Architects

Paralelno razmišljanje o potpuno različitim tokovima

Hoteli se često porede sa „malim gradovima“ jer integrišu veliki broj različitih funkcija – od soba i restorana, do konferencijskih sala, spa-centara pa i sportskih terena kao u slučaju hotela Crni Vrh na Divčibarama. Koji su najveći izazovi u projektovanju takvih kompleksnih objekata?

Najveći izazov je uspostavljanje funkcionalne i logične organizacije prostora koja zadovoljava visoke standarde korisničkog iskustva, a da pritom ostane tehnički i ekonomski održiva. Kod kompleksnih hotela poput Crnog Vrha, moramo paralelno razmišljati o potpuno različitim tokovima – gostiju, osoblja, robe, prljavog i čistog veša, bezbednosnim protokolima… Sve to mora da funkcioniše neprimetno za korisnika.

Drugi veliki izazov je da se sve te funkcije uklope u specifični kontekst lokacije – i pejzažno i urbanistički – jer prirodno okruženje, infrastruktura i mikroklima često nameću ozbiljna ograničenja i traže pametna rešenja.

Akustika i zvučna izolacija u hotelskim sobama je segment gde nema kompromisa, a koji može biti ozbiljno izazovan.

Kada govorimo o međunarodnim hotelskim standardima, koji segmenti projektovanja su po vašem iskustvu najzahtevniji za ispuniti?

Segmenti koji se odnose na „back of house“ prostore – kuhinje, vešeraje, tehničke prostore i interne komunikacije – često su najzahtevniji jer su najmanje fleksibilni u odnosu na standarde operatera, a najčešće se i potcenjuju u fazi koncepta.

Takođe, akustika i zvučna izolacija u hotelskim sobama je segment gde nema kompromisa, a koji može biti ozbiljno izazovan, pogotovo u renovacijama ili pri radu u složenim konstruktivnim uslovima.

Tu su i standardi pristupačnosti i zaštite od požara, koji se razlikuju od države do države, pa je neophodna izuzetna pažnja i koordinacija sa lokalnim propisima.

Uticaj kvalitetnog rešenja fasade

U kojoj meri arhitektura i dizajn hotela utiču na kasnije održavanje objekta – i da li se o održavanju dovoljno razmišlja u ranim fazama projektovanja?

Održavanje je često  nešto o čemu svi znaju da je važno, ali se retko temeljno obrađuje u početnim fazama. Ipak, dugoročni troškovi eksploatacije često višestruko prevazilaze trošak izgradnje, pa arhitektura mora da predvidi jednostavne i dostupne sisteme, trajne materijale i tehnička rešenja koja ne zahtevaju česta intervencijska zatvaranja.

Kvalitetno rešenje fasade, na primer, direktno utiče na energetske gubitke i frekvenciju održavanja. Dobar dizajn treba da balansira estetiku i dugoročnu funkcionalnost – a to podrazumeva blisku saradnju sa timovima za održavanje već u konceptualnoj fazi.

Restoran Koliba kod Milunke na Zlatiboru; Render: Revolution Architects

Dobar dizajn treba da balansira estetiku i dugoročnu funkcionalnost – a to podrazumeva blisku saradnju sa timovima za održavanje već u konceptualnoj fazi.

Šta su, po vašem mišljenju, najčešće greške u projektovanju hotelskih kompleksa, one koje kasnije investitoru značajno povećavaju troškove izgradnje ili eksploatacije?

Najčešća greška je nedovoljno precizno definisan operativni koncept na početku – šta je tačno ciljna grupa, kakva će biti dinamika rada hotela, koliko osoblja je predviđeno, kako će se upravljati sadržajima. Kada to izostane, donose se rešenja „napamet“ koja kasnije zahtevaju skupe korekcije.

Takođe, često se zanemaruje važnost energetske efikasnosti i modularnosti sistema, što kasnije generiše visoke račune i skupu rekonstrukciju. Ugrađivanje „instant rešenja“ bez analize dugoročnih efekata – bilo da su to loši materijali, poddimenzionisana tehnika ili nelogična cirkulacija – takođe je česta zamka, kaže Jugoslav Jugović koji će govoriti na konferenciji BuildUp 2025.

BuildUp 2025 zakazan je 23. oktobar u Beogradu

BuildUp 2025: Arhitektura ugostiteljstva

Arhitektura ugostiteljstva tema je konferencije BuildUp 2025, koja se 23. oktobra održava u beogradskom hotelu Crowne Plaza u organizaciji portala Gradnja.

Konferencija BuildUp 2025: Horekatura okupiće najznačajnije aktere iz oblasti arhitekture, hotelijerstva i investicija u ugostiteljski sektor. Reč je o najvećem regionalnom događaju posvećenom arhitekturi ugostiteljstva, čiji je cilj da poveže stručnjake, predstavi najnovije trendove i otvori diskusiju o budućnosti HoReCa industrije.

Broj karata je ograničen, stoga ne propustite priliku da rezervišete svoje mesto na vreme.

Više informacija potražite na sajtu BuildUp, a karte možete nabaviti putem sajta Tickets.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Dizajn enterijera

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Markan

    E ovo fino izgleda. Nadam se da ćemo jednom da namirimo, naranimo i napojimo svetinu gladnu lux smeštaja, kvadrata, preterane spratnosti, patriJotskih motiva, olinkluziva „švedskih stolova“ i centra centrova; i da počnemo da gradimo odmereno sa stilom i smislom.

  2. Aleksandar

    Slazem se sa komentarom. Bas lepo to izgleda. Bravo! Bitno je da se nadje balans izmedju izgleda i funkcije. Samo neka se drze tih postulata o cemu je gospodin govorio.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *