Aktuelno

London će grejati stanove toplotom iz metroa

Ako budete imali prilike da se vozite londonskim metroom primetićete da to može biti prilično znojavo iskustvo – čak i kada je napolju ciča zima. Stiže rešenje kako da se iskoristi sva ta toplota!

Sadašnja situacija je prilično loša. Sva generisana toplota nepovaratno se gubi kroz ventilaciju ili kroz tunele što je velika šteta.  Međutim, grad London je rešio da tome stane na put pa je smislio sistem kojim će toplota preusmeriti na grejanje kuća i stanova.

Projekat uključuje povezivanje ventilacionog sistema na lokalnu toplotnu mrežu koja povezuje hiljade domova. Energija koja se do sada rasipala sada će se na najbolji mogući način iskorisiti.

london-metro-grejanje

Ovo je prvo takvo rešenje u Evropi a gradonačelnik Londona Boris Johnson procenjuje da će ovakav način grejanja kuća i stanova smanjiti emisiju štetnih gasova za 60% na ovom području grada. Za realizaciju projekta zaduženi su, pored gradonačelnika, Islington Council, UK Power Networks i Transport for London.

Pogledajte i neslavnu priču o beogradskom metrou ali i o luksuznoj varijanti u Saudijskoj Arabiji. Takođe, pogledajte kako se u Beču razvija sistem centralnog hlađenja.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *