Aktuelno, Novi objekti

Plutajuća država Maldivi

Dizajneri tim FLaT podelio je sa nama njihov projekat s kojim učestvuju na takmičenju  2010 eVolo Skyscraper Competition, Plutajuća država Maldivi.

Sa prosečnom nadmorskom visionom od 1,5 metara, Maldivi su najniža država na svetu. Najviša tačka ove zemlje je svega 2,3 metara iznad nivoa mora. Maldivi se nalaze u veoma teškoj situaciji zbog predviđanja da će do 2100. godine nivo mora porasti za 59 centimetara. Ukoliko se uzmu u obzir i prirodne katastrofe, stopa rasta bi mogla biti i veća. Tako je na primer cunami iz 2004. pogodio brojna ostrva Maldiva, od kojih je samo 9 prošlo bez posledica. 57 ostrva je pretrpelo ogromna razaranja na polju infrastrukture, 14 je moralo biti evakuisano dok su 6 ostrva desektovana.

Na stranu fizička razaranja, plavnjenje Maldiva može dovesti i do uništenja njihove ponosne kulture, kao i potpuni gubitak države i suvereniteta. Planovi za kupovinu zemljišta od Indije, Šri Lanke i Australije ispostavili su se kao neadekvatni jer bi celo stanovništvo živelo kao stranci u drugoj državi. Da li je izvodljivo da 400.000 državljana Maldiva žive u vertikalnim strukturama koje plutaju iznad vode? Na taj način nasleđe i kultura Maldiva mogu preživeti, a turizam bi dobio sasvim novu dimenziju.

Plutajuća država Maldivi bi i dalje zadržala strukturu serije ostrva, ali kao inženjerske strukture koje bi sezale u visinu. Mreža kula bi dostizala najvišu visinu od 1.000 metara iznad nivoa mora i 1.000 metara u dubinu, što je površinski 56 puta više od Petronas Twin Towers uz zadržavanje gustine naseljenosti njihovog glavnog grada, Malé.

Kako populacija bude rasla, novi moduli bi se mogli dodavati strukturi povećavajući tako visinu kula i proširujući mrežu plutajućih ostrva. „Obrnuta“ kula od 800 metara u dubinu ponaša se i kao kobilica za strukturu iznad vode. Okruženje kula biće napravljeno u obliku velike činije koja funkcioniše po metodu uzgona a pritom čuva strukturu od ćudi mora.

Kao takva, plutajuća država Maldivi može postati jedna od najvažnijih zemalja na svetu jer će imati tu mogućnost da plovi morima u potrazi za plodnijim ekonomskim i političkim delovima sveta.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *