Antigradnja

Rashlađivanje manastira Ravanica

Novi primer antigradnje izveden je na krajnje neočekivanom mestu – manastiru!

Klima uređaji veliki su problem u gradovima gde njihovo nakaradno postavljanje značajno urušava izgled fasada. Međutim, još je veći problem kada se spoljašnje jedinice postave na značajne istorijske objekte. Upravo to se dogodilo u ovom primeru: Klima uređaj postavljen je na fasadu manastira Ravanica iz 14. veka!

klima-ravanica-2
Vest o klimi na Ravanici brzo se proširila na društvenim mrežama

Od Facebook korisnika Miloša A. Jovanovića stigla je ova uznemirujuća fotografija koja prikazuje klima uređaj okačen odmah pored prozora na manastiru koji je zadužbina kneza Lazara. Srećom, pa spoljašnja jedinica nije utiplana u fasadu već ima svoju zasebnu noseću konstrukciju.

Po svojim arhitektonskim i likovnim obeležjima ravanička crkva predstavlja početak moravske škole. Crkva je zidana naizmeničnim redovima kamena i opeke, ukrašena je bogatom reljefnom plastikom… a sada i klima uređajem.

Inače, u julu prošle godine predložene su izmene Zakona o stanovanju u kojima se građanima daje rok od 5 godina da skinu klima uređaje sa fasada svojih zgrada. Nadamo se da ova spoljašanja jedinica neće dugo opstati na Ravanici…

Još primera antigradnje pogledajte ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *