Aktuelno

300 miliona evra za građevinsku industriju

Vlada Srbije namerava da podsticajnim merama u ovoj godini u građevinsku industriju ulije oko 300 miliona evra, što će dovesti do početka izgradnje oko 500.000 kvadratnih metara stambenog prostora.

Kako je kazao ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, veliki broj građevinskih preduzeća već sada je zainteresovan da koristi ova sredstva.

– Građevinare bi trebalo da podstakne i uredba o faznoj gradnji, koja predviđa da investitor može krenuti s gradnjom i pre dobijanja dozvola. Namera je da onog trenutka kada građevinska firma ima lokacijsku dozvolu, može da uđe u gradnju, i to ne samo do kote nula, nego do konstruktivnog sklopa sve zajedno sa krovom – kazao je Dulić.

On je istakao da ne mora da čeka dobijanje svih saglasnosti, jer će njih pribavljati u međuvremenu. Dulić je istakao da je ideja da kada investitor ima kompletiranu građevinsku dozvolu, već ima objekat „u koji samo ubacuje infrastrukturu i završava ga“.

– Ovaj pravilnik opštine i gradovi već danas će imati u svojim kancelarijama, ali će biti potrebno neko vreme da shvate nove procedure – kazao je on i podsetio da su pre tri dana potpisani ugovori sa osam banaka koje će učestvovati u projektnom finansiranju, a država će subvencionisati te troškove do vrednosti kamantne stope od sedam odsto.

– To će sigurno dovesti do toga da za naša građevinska preduzeća uslovi budu veoma povoljni, a zbog toga što smo limitirali cenu kvadratnog metra u trećoj zoni u Beogradu na 1.290 evra, stanovi će biti znatno jeftiniji nego što su na tržištu – kazao je Dulić i rekao da su uslovi za učešće u projektu da investitor ima građevinsku parcelu u svom vlasništvu i izdatu lokacijsku dozvolu. (BiznisVesti)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *