KOTA 111 u Silbašu: Otvorena prva faza sportskog i ugostiteljskog kompleksa
Sportski poligon, ugostiteljstvo i fleksibilne event zone pušteni su u rad kao infrastruktura koja postavlja osnovu budućeg resorta.
Na površini od oko 7 hektara kod Silbaša u Bačkoj otvorena je prva faza kompleksa KOTA 111 – Country Club & Resort. Od ovog septembra javnosti su dostupni profesionalni poligoni za gađanje glinenih golubova, restoran sa baštama i manji konferencijski blok.
Investitor je Marko Dangubić iz Aling Conela, a koncept i dizajn potpisuje Studio Horkruks (Aleksandar Davidović i Tamara Bajić). Projektnu dokumentaciju izradio je biro ARH R.
Srce kompleksa čine tri strelišta projektovana prema međunarodnim pravilima olimpijske discipline. Poligoni su orijentisani ka severu radi stabilnih svetlosnih uslova i smanjenja odsjaja, što je bitno za treniranje i takmičarske režime. Pored terena izveden je i letnji pomoćni objekat sa pratećim sadržajima, kako bi sportska infrastruktura mogla da radi nezavisno od ugostiteljskog dela.
Pročitajte još na Gradnja.rs:

Arhitektura počiva na jednostavnim volumenima i prirodnim materijalima, sa naglašenim odnosom prema ravničarskom pejzažu.
U prvoj etapi realizovan je restoran sa a la carte kuhinjom (oko 90 mesta u enterijeru) i dve spoljne bašte po 60 mesta. Tu je i konferencijska sala kapaciteta oko 50 ljudi, uz suvenirnicu i prodaju sportske opreme, kao i letnji objekat namenjen korisnicima strelišta (oko 50 mesta).
Program je postavljen tako da u istom danu može da podrži treninge, dnevnu gastronomiju i manje poslovne događaje, bez međusobnog ometanja.
Arhitektonski pristup i pejzaž
Arhitektura počiva na jednostavnim volumenima i prirodnim materijalima, sa naglašenim odnosom prema ravničarskom pejzažu. U eksterijeru dominiraju drvene i kamene površine, a pejzažno uređenje koristi zrele zasade koji odmah formiraju jasan ambijent.
Noću se slika kompleksa menja uvođenjem scenskog osvetljenja, pa otvoreni platoi mogu da rade u više režima – od svakodnevnog rada do event postavki.
Događaji na otvorenom
Otvorene površine osmišljene su za gastronomske večeri, kulturne i muzičke programe, prezentacije i privatne proslave. Infrastruktura za događaje integrisana je u pejzaž i osvetljenje, pa se scene mogu prilagođavati obimu i tipu programa. Cilj je da spoljašnji prostori rade tokom duge sezone, uz jasne tokove kretanja i kontrolisane zone buke.
Pejzažno uređenje i vrtovi sačinjeni su iz najrazličitijih biljaka iz cele evrope, starih 35 i više godina.

Materijali i završne obrade birani su sa idejom dugotrajnosti i lakog održavanja, što je važno u objektima sa intenzivnim prometom.
U enterijeru restorana ključni motiv je visina od oko sedam metara. Prostor organizuju centralno postavljeni šank-bar i retro pult koji vizuelno „levitira” duž zadnje zone sale i formira jasnu servisnu osovinu.
Ovakva konfiguracija rasterećuje glavni tok kretanja gostiju, omogućava efikasan rad kuhinje i bara i olakšava brzu transformaciju između dnevnog i večernjeg režima. Materijali i završne obrade birani su sa idejom dugotrajnosti i lakog održavanja, što je važno u objektima sa intenzivnim prometom.

Tehnologija, akustika i upravljanje
Kompleks koristi integrisani sistem upravljanja rasvetom, klimatizacijom i bezbednosnim režimima, sa scenarijima koji se brzo prebacuju između rada u svakodnevnom i event režimu.
Posebna pažnja posvećena je akustici: rešenja su razvijena i verifikovana u saradnji sa prof. Miomirom Mijićem (Profakustika), sa ciljem da se obezbedi dobra razumljivost govora u konferencijskoj sali, kontrola buke u restoranu pri visokim opterećenjima, kao i da se smanje prelivi zvuka između enterijera i spoljnjih terasa tokom večernjih programa.
Izbor obloga i apsorpcionih elemenata vođen je balansiranjem između vizuelnog izraza i potrebnog koeficijenta apsorpcije, uz mogućnost segmentne zamene elemenata bez zastoja u radu.

Druga faza: Hotel, spa i rekreativni sadržaji
U toku je izgradnja druge faze, čije je završetak planiran za leto 2026. Predviđeni su objekat sa smeštajnim kapacitetima i spa centrom, otvoreni bazen, „park prirode” sa trim stazom, dodatni sportski tereni i centralni trg za aktivnosti na otvorenom.
Ovim se postojeći dnevni i event program dopunjuje mogućnošću višednevnog boravka, čime kompleks prelazi iz sportskog i ugostiteljskog centra u formu resorta sa punim boravišnim ciklusom.
KOTA 111 u Silbašu kombinuje specifičnu sportsku infrastrukturu sa ugostiteljstvom, konferencijskim sadržajima i programima na otvorenom što može biti jak magnet za privlačenje turista u ovo malo vojvođansko mesto.
Foto-galerija
Faktografija
KOTA 111
Silbaš, Južnobački okrug, Srbija
Marko Dangubić
Lifestyle kompleks
Studio Horkruks – Aleksandar Davidović i Tamara Bajić
Radosav Šćepanović, Dijana Šćepanović, Milena Vrač, Nataša Đokić
Jelena Maletić Lasković, Marko Prodanović, Milivoj Filipović
Porcelanosa (Dejan Racić)
Aleksandar Pećo (Kubus doo) – koordinacija i izvođenje svih faza gradnje, Rade Šćepanović (ARHIR) – arhitektura i projektna dokumentacija, Nikola Kalat (Studio Flowers) – projektovanje i izvođenje zelenil, Ilija Rakita (Prometal) – enterijerski stolarski radovi, Mladen Pasalić (Kinetic Lighting) – dizajn i realizacija rasvete, Slovan Progres – glavni izvođač radova, Put Invest – dodatni izvođački partner, Dragomir Cvijić “GBZ Inženjering”, termotehničke instalacije – izvođač i projektant, Vladimir Milaković i Darko Lukić, “Elsing” – EE i GZOP, Đura Plančak “Elektromontaža” – izvođač EE radova, Igor Drinić “Drinić Unitherm” – ViK instalacije, Milan Strinić “Alimpex” – ventilisana fasada i alu stolarija
Dimitrije Božović, Milan Dragunović, Miško Krsmanović
2024.
2025.
Jovana Todorović i Igor Larin





