Aktuelno

Baku: kako izgleda grad domaćin Evrosonga

Baku, glavni grad Azerbejdžana, u poslednjih par godina ruši sve rekorde brze gradnje, arhitektonskog, odnosno developerskog razvoja grada koji se pretvara u pravu metropolu evro-azijske međe.

Baku je smešten na Kaspijskom jezeru, sa nešto više od dva miliona stanovnika, a poslednjih godina se u arhitektonskom kontekstu uz ime ovog grada vežu imena nekih velikih arhitektonskih zvezda, koji u njemu već grade ili će tek graditi. Osim arhitekata koje su Azerbajdžanci uspeli da dovedu da grade u ovom gradu budućnosti, impresivna je i brzina kompletiranja tih istih građevina – izuzetno kratak rok gradnje novosagrađenih objekata.

Dovoljno je znati činjenicu da prošle godine, kada su Azerbejdžanci pobedili na takmičenju za pesmu Evrovizije, dvorana u kojoj se ove godine održava Eurosong, nije postojala. Kolosalna zgrada „Crystal Hall“ u potpunosti je projektovana i izgrađena za manje od godinu dana. Kao arhitekti su potpisani Alpine Bau Deutschland AG.

Osim spomenute dvorane u Bakuu je nedavno završen i kulturni centar Haydar Aliyev Center, po projektu najpoznatijeg svetskog arhitekte Zahe Hadid. Bela valovita zgrada sadrži tri konferencijska auditorijuma, biblioteku i muzej i trebao bi da odigra integralnu ulogu u intelektualnom životu i budućnosti grada. U Bakuu bi trebao da gradi i Sir Norman Foster, a veliki projekat, odnosno masterplan za ostrvo sa sedam planina – CO2 free ZIRA Island danskog BIG-a, trenutno je na čekanju.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *