Aktuelno

Blokada mehanizacijom 1. oktobra

Jučerašnji „miran protest“ građevinara bio je uzaludan pa sindikati najavljuju radikalizaciju protesta ako vlada ne odgovori njihovim zahtevima.

Gotovo na svim gradilištima na kojim rade domaća preduzeća u Srbiji juče su prekinuti radovi od 10 do 11 sati. Međutim, nijedno ministarstvo ne želi da preuzme odgovornost za višemilionska dugovanja države prema ovim preduzećima.

Građevinari ne mogu da se dogovore sa nadležnima o potpisivanju kolektivnog ugovora čime bi im se povećala prava, pa je vrlo verovatno da je ovaj „miran protest” bio uzaludan i da će 1. oktobra mehanizacijom blokirati Srbiju.

Sindikati traže konkretna rešenja za dva najveća problema. Prvi je višemilionski dug države domaćim preduzećima, zbog čega su mnoga pred bankrotom, nelikvidna i ne mogu da rade. Drugi je loša pozicija radnika, nedostatak zdravstvenog osiguranja, neodređena minimalna cena rada, nedostatak toplog obroka, zbog čega insistiraju na potpisivanju kolektivnog ugovora.

Zahtevi sindikata:

  • hitno pronalaženje rešenja za izmirenje dugova
  • bolji uslovi za rad, sprečavanje rada na crno i obavezno zdravstveno osiguranje za radnike
  • potpisivanje granskog kolektivnog ugovora
  • pronalaženje rešenja za povratak domaćih preduzeća na inostrano tržište.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

  1. Milicca

    Ako i treba!

  2. Zarko

    Za sve je kriv Oliver Dulic. Krajnje je licemerno bilo sto je on kao podrzao strajk a zbog njega je ovakva situacija u gradjevinasrtvu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *