Sava Šumanović – Šidske kupačice
Aktuelno

Branislav Mitrović projektuje novo zdanje galerije Save Šumanovića?

Akademik kompozitor Ivan Jeftić zajedno sa arhitektom Branislavom Mitrovićem predlaže gradnju novog izložbenog prostora istaknutog umetnika.

Galerija „Sava Šumanović“ u Šidu godinama privlači pažnju publike inventivnim postavkama dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara. Smeštena u neposrednoj blizini porodične kuće tragično stradalog umetnika, galerija je jedinstveno mesto gde se, u nevelikom prostoru može sagledati izuzetno stvaralaštvo našeg čuvenog Parižanina. Ali, da li je ovaj izlagački prostor dovoljan i adekvatan značaju njegovog dela?

galerija-sava-sumanovic

Galerija čuva 417 Šumanovićevih slika u neodgovarajućem depou. Novi, čija je izgradnja započeta pre četiri godine nije završen. Planove je poremetilo i vraćanje crkvene imovine predviđene za ovaj spomenički kompleks, pa su sad nužne izmene nekad usvojenog plana. Pored depoa, ni postojeći galerijski izložbeni prostor od 600 kvadratnih metara ne odgovara savremenim muzeološkim uslovima: zimi je problem grejanje, leti hlađenje.

Akademik kompozitor Ivan Jeftić koji je godinama opsednut idejom da se na bolji način Šumanovićevo slikarstvo predstavi javnosti, zajedno sa arhitektom Branislavom Mitrovićem predlaže novo rešenje: gradnju novog izložbenog prostora.

– Postojeći poveći slobodni deo placa koji se nalazi uz novi depo, bio bi idealan za izgradnju novog zdanja, galerije, a postojeću bi samo trebalo osavremeniti – kaže akademik Jeftić. – U taj novi „kompleks“ bi se ulazilo iz bočne ulice, skoro sasvim nasuprot spomen-kuće Save Šumanovića za čiju rekonstrukciju i obnovu je ove godine odobren novac.

U želji da vidi novu galeriju Jeftić je nedavno sa akademikom Mitrovićem kome se ideja svidela, „premerio“ ovaj prostor.

– Za sada je sve na nivou ideje o novoj galeriji, ali nećemo odustati od preduzimanja niza akcija koje bi konačno dovele do projektovanja i realizacije!

Sava Šumanović - Šidske kupačice
Sava Šumanović – Šidske kupačice

Po rečima direktorke galerije Vesne Burojević, sadašnjih 600 kvadratnih metara izložbenog prostora ne samo da nije adekvatno, već nije ni dovoljno za predstavljanje Šumanovićevih dela. Povećanje izložbenog prostora omogućilo bi savremeniju izlagačku koncepciju, gde bi, pored ostalog, bilo mesta i za stalnu postavku i tematske izložbe. Naime, Šumanovićevo delo uvek nudi nove načine čitanja, što je svojom dosadašnjom aktivnošću potvrdila galerija, kao i njeni gosti, istoričari umetnosti u koje spada i Jerko Denegri sa svojim novim čitanjem „Šidijanki“.

Obnova i dogradnja, ovog važnog kulturnog punkta Srbije značile bi i veću dostupnost Šumanovićevog dela najširoj publici, što i jeste cilj galerije.

(Novosti)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *