Sve alate za vaše majstorije možete pronaći na jednom mestu; Foto: freepik.com
Promo

Bušilice i brusilice: Osnovni alati svakog “uradi sam” i profesionalnog majstora

Na sajtu Shopperalati možete pronaći veliki broj električnih alata, uključujući bušilice i brusilice različitih brendova i proizvođača.

Električni alati su brzi, efikasni i olakšavaju izvršenje gotovo svih majstorija kojima treba da se pozabavite. Među električnim alatima bušilice i brusilice se izdvajaju kao najsvestranije i najfunkcionalnije – ne samo što odlično izvršavaju svoju osnovnu namenu, već se njihovi radni delovi mogu menjati, te se tako ovi alati mogu koristiti za više namena.

U ovom članku ćete upoznati električne bušilice i brusilice by Shopperalati, njihovu namenu, vrste i funkcije, kako biste mogli da odaberete pravi alat za vaše radne zadatke.

Bušilice, vrste, namena i funkcije

Često se dešava da treba da okačite sliku ili popravite nešto – recimo, da učvrstite olabavljeni držač peškira u kupatilu. U oba slučaja, da biste to uradili, morate izbušiti rupe, a za taj zadatak će vam biti potrebna bušilica. Bušilica koristi nastavke, odnosno radne delove, koji se zovu burgije, koje brzim rotacionim pokretima buše okrugle rupe u raznim vrstama materijala.

Postoje razne vrste bušilica, a evo najčešćih:

 • Ručna bušilica je najjednostavniji oblik bušilice. Idealna je za bušenje rupa pre stavljanja šrafova. Jednostavno okrenite bušilicu levo i desno dok vrh ne uđe u drvo. Zatim nastavite da okrećete bušilicu udesno dok ne dostignete potrebnu dubinu. Ovi alati su odlični jer ne zahtevaju struju i veoma su jednostavni za upotrebu.
 • Standardna električna bušilica. Ove bušilice su odlične za većinu poslova. One vam omogućavaju da popravite teže predmete tako što ćete napraviti rupe i koristiti zavrtnje. Veoma su snažne, ali jedini ometajući faktor je kabl koji vas ograničava, te nećete moći da obavljate poslove napolju, udaljeni od izvora električne energije.
 • Akumulatorske bušilice su slične električnim uređajima, sem što energiju crpe iz punjivih baterija. Akumulatorske ili aku bušilice by Shopperalati snažne su i pogodne za sve vrste poslova, a pritom niste ograničeni kablom i možete koristiti uređaj napolju.
 • Udarne bušilice ili bušilice čekićare su slične standardnim modelima, ali imaju dodatnu funkciju „udaranja“. Odlične su za bušenje čvrstih materijala, kao što su beton i kamen. Mnogi modeli vam omogućavaju da prelazite između režima udaranja i rotiranja, ili čak da koristite oba načina rada u isto vreme.
 • Stona bušilica. Ove jedinice su malo teške za upotrebu za početnike, ali mogu biti od neprocenjive vrednosti za profesionalne majstore. Glavna prednost ovih bušilica je što vam omogućavaju da napravite veoma precizne rupe. Osim toga, obično proizvode veliku snagu i mogu se koristiti za različite materijale.

Brusilice, vrste, namena i funkcije

Još jedna grupa alata koja se često koristi i od strane profesionalnih i majstora amatera su brusilice, a u bogatom asortimanu Shopperalati dostupan je veliki broj različitih modela ovog uređaja. Brusilice su ručni alati koji se mogu koristiti za različite poslove obrade metala koji uključuju sečenje, brušenje, uklanjanje ivica, završnu obradu i poliranje. Mogu se napajati električnom energijom ili energijom koju crpe iz punjivih baterija. 

Postoji nekoliko različitih tipova brusilica koje možete izabrati, od kojih svaka služi određenoj svrsi. Imajte na umu da svaka vrsta brusilice može izgledati drugačije, čak i ako su istog tipa. U rasponu od malih ručnih modela do velikih industrijskih veličina, pregledaćemo glavne vrste brusilica koje možete koristiti za sečenje i poliranje materijala.

 • Ugaone brusilice su najpopularniji i najčešći tip brusilice. Sa širokim spektrom upotreba, one imaju točak pod pravim uglom u odnosu na dršku alata. Ovaj ručni električni alat se često koristi u proizvodnji i građevinskim radovima. Njihova svestranost uključuje mogućnost korišćenja sa mnogim vrstama dodataka i rezača.
 • Stone brusilice su stacionarne mašine koje su obično pričvršćene za radni sto. One imaju dva rotirajuća abrazivna točka različitih veličina za brušenje i oblikovanje alata koji se moraju napraviti ili popraviti. Žičane četke ili točkovi za poliranje mogu se zameniti sa brusnim točkovima za čišćenje ili poliranje radnih predmeta.
 • Tračne brusilice se prvenstveno koriste za obradu metala sa premazanim abrazijama. Ovo može biti za završnu obradu površina, oštrenje sečiva, uklanjanje ivica ili uklanjanje materijala. Slično tračnim brusilicama, ovi alati imaju traku sa abrazivnim premazom koja proizvodi gotovu površinu kada materijal pređe preko nje.
 • Suvo mokre brusilice se koriste za poliranje i brušenje kamena i pločica. Tečnost pomaže da se brusilica podmazuje i hladi dok je rezni točak u pokretu. Upotreba vode takođe pomaže da se smanji rizik od pucanja ili oštećenja reznog alata ili radnog predmeta. Brojne ugaone brusilice, testere za pločice i druge koje se koriste za obradu drveta i oštrenje sečiva koriste vodu.
 • Ručne brusilice su mali ručni rotacioni alati velike brzine za oblikovanje i poliranje, koji imaju brusni nastavak malog prečnika. Ovi alati se mogu koristiti za brušenje, poliranje ili mašinsku obradu materijala. Brusilice su dostupne sa ravnim i pravougaonim glavama. Mnoge se napajaju komprimovanim vazduhom ili malim električnim motorom. Različiti priključci takođe omogućavaju da se brusilice koriste za izradu, graviranje, konturisanje i obradu drveta.
 • Podne brusilice se koriste za veće komercijalne ili stambene radove sa puno kvadratnih metara površine. Ovi abrazivni alati rade na habanju betonskih površina, drveta ili za čišćenje pločica i fuge. Po veličini slične vakuum mašini, podne brusilice koriste horizontalne rotirajuće diskove koji uklanjaju površinski materijal.

Izaberi svoj model

Sada kada znate koje su funkcije i namene različitih vrsta bušilica i brusilica, sve što vam preostaje jeste da odaberete pravi model za vaše potrebe i uživate u olakšanom radu koji će vam ovi alati obezbediti.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *