Aktuelno

Dinosaurusi dobijaju dom u Svilajncu za 5 miliona evra

Potpredsednik vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i predsednica opštine Svilajnac Gorica Dinčić-Tasić potpisali su protokol o finansiranju i izgradnji Prirodnjačkog centra u tom gradu, vrednog 5 milona evra.

Prirodnjački centar će biti deo Centra za promociju nauke, površine oko 3.000 kvadratnih metara, a biće finansiran sredstvima Evropske investicione banke (EIB) namenjenim istraživanju i razvoju u javnom sektoru, kojima raspolaže Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj.

Izgradnja centra počeće u septembru ove godine, a plan je da bude završena do maja 2011, rečeno je na ceremoniji potpisivanja.

Kada bude završen, biće to jedinstven Prirodnjački centar u Srbiji i jedinstvena naučno-obrazovna institucija na Balkanu, a po izložbenoj postavci, i u istočnoj Evropi, rečeno je na svečanosti. Prirodnački centar u Svilajncu imaće izložbeni prostor sa osam replika dinosaurusa i 45 originalnih eksponata.

Kako je ranije pisala „eKapija“, jaja hadrosaurusa, lobanja protoceraptopa, repovi gliptodona i leteći dinosaurusi samo su neki od eksponata koji će biti dostupni posetiocima jedinstvenog Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *