Jezik konferencije je engleski; Ilustracija: ECOBUILT
Dešavanja

Konferencija Eco-friendly Built Environment 1. i 2. marta u Beogradu

Na osam panel sesija raspoređenih u dva dana učestvovaće 26 predstavnika iz akademije i prakse iz Bosne i Hercegovine, Italije, Letonije i Srbije.

ECOBUILT konferencija Eco-friendly Built Environment biće održana 1. i 2. marta 2023 godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu sa ciljem da okupi učesnike različitih profila i ekspertiza koji će prikazati aktuelne pristupe, tendencije i tematske prakse u domenu ekološki održive građene sredine.

Konferencija ima za cilj da podstakne i otvori dijalog između akademije i prakse sa idejom razmene stručnih znanja, metodologija i pristupa i načinu njihovog razvoja i implementacije kako u obrazovnoj tako i u profesionalnoj areni arhitekture i urbanizma. 

Jezik konferencije je engleski, a prisustvo je otvoreno za sve zainteresovane uz prethodnu registraciju na ovom linku.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Arhitektonski fakultet u Beogradu; Foto: www.arh.bg.ac.rs

Četiri panel sesije po danu

Tematski fokus konferencije je na identifikaciji inovativnih praksi i veština učenja i podučavanja, kao i novim pristupima visokom obrazovanju u oblasti ekološki prihvatljivog izgrađenog okruženja kroz četiri izazova: zelena arhitektura, urbani dizajn, pejzažni dizajn i restorativni dizajn. 

Prvi dan konferencije usmeren je na formiranje transdisciplinarnog pogleda na predmetni tematski okvir kroz četiri panel sesije: 

  • Regenerativni gradovi,
  • Inovativne urbane ekonomije,
  • Tehnologije, materijali i principi za ekološki prihvatljivo izgrađeno okruženje,
  • Taksonomije održivog dizajna.

Drugi dan konferencije usmeren je na prezentaciju praktičnih dostignuća i inovacija kroz prikaz aktuelnih arhitektonskih i urbanističkih projekata i inicijativa u okviru četiri panel sesije: 

  • Od mikro razmere, do makro uticaja,
  • Mikro arhitektura – Eko-kuće,
  • Eko-arhitektura od koncepcije do implementacije,
  • Projektantske strategije usmerene ka korisnicima.

Agendu možete pogledati ili preuzeti na ovom linku.

Na konferenciji učestvuje 26 predstavnika iz akademije i prakse iz Bosne i Hercegovine, Italije, Letonije i Srbije. U okviru konferencije učestvovaće predstavnici Univerziteta u Beogradu (Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Saobraćajni fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet i Institut za multidisciplinarna istraživanja), Univerziteta u Banjaluci (Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet), Univerziteta iz Đenove i Tehničkog univerziteta iz Rige, kao i predstavnici lokalnih firmi, kolektiva i studija (ALU KOENIG  STAHL d.o.o., AΔA kolektiv, Buzzoffski, 4MIND Architecture, Zabriskie, ACETRA, TAKT Studio i ARCHINOVA).

ECOBUILT otvorena vrata

ECOBUILT otvorena vrata predstavljaju promotivnu aktivnost rezultata ECOBUILT projekta i realizuju se u formi tematske izložbe u auli Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta. Otvaranje izložbe je u sredu, 1. marta 2023. godine, u 17.30 sati 

 Kroz izložbu će biti predstavljeni rezultati:

  • Studentske radionice Analogous Maps realizovane u okviru izbornih predmeta Prostor i zdravlje: ekološki, kulturološki i psihološki uticaji (nastavnik: dr Jelena Ristić Trajković, vanredni profesor; 3. godina OASA) i Savremena urbana kuća (nastavnik: dr Ana Nikezić, redovni profesor; 1. godina MASA; 4. godina IASA) uz podršku tutora  (dr Aleksandra Đorđević, asistent sa doktoratom; dr Mladen Pešić, asistent sa doktoratom; dr Aleksandra Milovanović, istraživač-saradnik; m.arh. Dunja Dedić; m.arh. Nenad Pavlović).
  • Izbornog predmeta Urbana oaza (mentor: dr Budimir Sudimac, vanredni profesor; 1. godina MASA; 4. godina IASA).

Izložbi će prethoditi sesija posvećena prezentaciji koncepta i rezultata ECOBUILT projekta koji je rezultat zajedničkog rada partnerskih institucija: Tehničkog univerziteta iz Rige, Letonija, Univerziteta iz Đenove, Italija  i Univerziteta u Beogradu, Srbija. 

ECOBUILT konferencija i otvorena vrata su završne aktivnosti u okviru ERAZMUS + programa (ERASMUS-EDU-2021-EMJM-DESIGN – Erasmus Mundus Design Measures), petnaestomesečnog međunarodnog projekta  ECOBUILT – Eco-friendly Built Environment.

Organizacioni odbor:

Dr Ana Nikezić / Dr Vladan Đokić / Dr Budimir Sudimac / Dr Jelena Ristić Trajković / Dr Aleksandra Đorđević / Dr Mladen Pešić / Dr Aleksandra Milovanović

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *