Aktuelno

IKEA pred smenom generacija

Švedska Ikea objavila je restrukturiranje u vođstvu kompanije, ali istovremeno odbacuju medijske napise da je utemeljitelj Ingvar Kamprad (86) prepustio upravljanje trojici sinova – Piteru, Jonasu i Matiasu.

Poznati lanac trgovina nameštajem za sledeću godinu najavljuje imenovanje Pitera Agnefjala za novoga predsednika Uprave. On će u septembru 2013. u čelnoj fotelji naslediti Mikaela Olsona koji s položaja odstupa na vlastiti zahtev.

Istovremeno, vremešni Ingvar Kamprad bitne uloge u Upravi kompanije prepušta trojici sinova. Ali u Ikei napominju da će i dalje ostati prisutan kao savetnik u Nadzornom odboru kompanije. Glasine da se utemeljitelj Ikee namerava povući i prepustiti kompaniju sinovima pojavile su se još u junu, kada je švedski list Dagens Industri objavio retke fotografije Ingvarovih sinova i opis njihovog rada u kompaniji.

Goran Groskopf, čelni čovek Ingke, roditeljske firme grupe Ikea, ističe da smena generacije u toj kompaniji traje već neko vreme i da trojica sinova postupeno preuzimaju sve veću odgovornost u kompaniji.

Pitera, koji je ove godine napunio 48 godina, novine Dagens Industri opisuju kao „ekonomistu“ koji preuzima upravljanje kompanijom Ikano, koja za Ikeu vodi finansijske poslove i upravlja nekretninama. Dok je četrdesetšestogodišnji Jonas „diznajer proizvoda“ u firmi Ingka Holding. Najmađi od trojice sinova osnivača kompanije, Matias će ovih dana napuniti 43 godine. Direktor je Inter Ikea, u čijem je vlasništvu sam brend Ikea, a švedske novine opisuju ga kao „poslovnog čoveka“.

Ikea, švedska kompanija u porodičnom vlasništvu, osnovana 1943. godine, vrlo je škrta s informacijama o svom poslovanju. Delimičan razlog tome je složena struktura kompanije čije su trgovine vlasnički odvojene od vlasništva njenog imena, odnosno brenda. Osnivač Ingvar Kamprad i dalje je aktivno uključen u vođenje poslova kompanije i često se pojavljuje na listi najbogatijih. Kamprad je tako prošle godine s bogatstvom, procenjenim na 30,5 milijardi evra, proglašen najbogatijim Evropljaninom po izboru švajcarskoga magazina Bilan.

Ikea je u avgustu otkrila da je ime brenda prodala jednoj od svojih podružnica za devet milijardi evra. Time je prvi put obelodanjena vrednost brenda Ikee. U Ikei su tada poručili da je fondacija Interogo sa sedištem u Lihtenštajnu, koja je nosilac intelektualnih prava te kompanije, 1. januara 2012. prodala ime brenda podružnici Inter Ikea Systems. Nakon toga je kompanija najavila i da u idućih nekoliko godina planira da izgradi stotinjak niskobudžetnih dizajn-hotela širom Evrope.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *