Kolumna

Kako fotografisati zgradu tako da su njene vertikale ispravljene

Ukoliko ne možete sebi da priuštite tilt-shift objektiv, Photoshop ili Lightroom vam mogu pomoći da dobijete bolje arhitektonske fotografije.

Koji god fotoaparat i objektiv koristili, kada fotografišete zgradu iz žablje perspektive (odnosno, kada podignete kameru ka gore) izgubićete vertikalnost linija na objektu. To je jednostavna zakonitost optike od koje ne možete pobeći… sem ukoliko nemate tilt-shift objektiv. Međutim, ovakvi objektivi koštaju veoma puno (npr. cena za Canon TS-E 17mm f/4L iznosi preko 2.000 evra) pa ćete morati pribeći nekom od popularnih programa za obradu fotografija kako sve vertikale na zgradi bile ispravljene.

Obrada u Lightroomu

Lightroom je veoma popularan program među fotografima jer nudi brojne mogućnosti obrade fotografija pritiskom na jedno dugme miša. Opcija za poravnavanje linija nalazi se u meniju Basic pod imenom Upright. Možete izabrati Auto, Level, Vertical i Full a nama se čini da opcija Full daje najbolje rezultate. Kada kliknete na dugme Full primetićete da su sve linije na fotografiji poravnate – ne samo one vertikalne, nego i one horizontalne. Ukoliko vam se ne dopadaju rezultati, probajte sa drugim opcijama kao što je Vertical.

Opcija za poravnavanje linija u Lightroomu nalazi se u meniju Basic pod imenom Upright/Full.

VAŽNO: Koju god opciju da izaberete, primetićete da donji krajevi slike nedostaju. Zbog toga ćete morati kropovati sliku pa vodite računa pri fotografisanju da ostavite dovoljno „mesa“ sa strane.

tilt-shift-pre
Fotografija pre obrade na kojoj sve vertikale padaju ka gore

Obrada u Photoshopu

Najpopularniji program za obradu fotografija, naravno, može da vam poravna vertikale na slici, međutim ne tako lako kao u Lightroomu. Iako postoji opcija za poravnavanje pod Lens Correction, najbolje je kad to uradite ručno. Obrada se svodi na to da prebacite fotografiju u novi lejer, postavite Guide linije na karakterističnim mestima, koje će biti orijentir za vertikalnost (i horizontalnost), a potom s alatkom Move, držeći taster CTRL, povlačite donji levi pa onda desni kraj leve slike ka unutrašnjosti fotografije. Pomerajte sve dok se vertikale na fotografiji ne poravnaju sa Guide linijama. Kao i kod Lightrooma, i u Photoshopu ćete morati da kropujete sliku pa obratite pažnju da imate dovoljno „mesa“ sa strane.

tilt-shift-posle
Fotografija posle obrade na kojoj su sve linije vertikalne

Pogledajte i ovu veštinu fotografisanja objekata:

Projekat Daynight: Budimpešta u novom svetlu… i tami

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *