Aktuelno

Kako je Skoplje postalo grandiozni istorijski kič pred bankrotom

Privredi Makedonije, zbog preterane izgradnje i prestižnih projekata rekonstrukcije u glavnom gradu, Skoplju, preti propast, piše nemačka štampa, a prenosi 021.

„Špigel onlajn“ uočava da Skoplje ima novi zaštitni znak-spomenik Aleksandra Velikog koji je koštao deset i po miliona evra.

„Spomenik se izdiže 30 metara u visinu, a nalazi se u samom srcu grada. Veoma je autentičan, poput replike Velikog kanala u Las Vegasu. Nedaleko odatle poziraju i drugi junaci makedonske istorije. Na drugoj strani Vardara, na ulazu u Stari grad, nalazi se spomenik Kralju Filipu II, Aleksandrovom ocu – u monumentalnoj veličini. Na tom potezu nalaze se i drugi spomenici“, opisuje Špigel.

Kako se navodi, između njih su renovirana ministarstva, pozorište i muzej, posvećen književnicima i revolucionarima iz 19. i 20. veka, a makedonske arhitekte tvrde da je uređivanje grada vredno stotine miliona evra kao i da se Skoplje pretvorilo u „grandiozni istorijski kič“.

I dok jedni diplomatski govore o „baroku“ i „neo-klasicizmu“, nacionalno-konzervativna vladajuća partija VMRO nazvala je taj projekat „Skoplje 2014“, a budžet je zaokružila sumom od 207 miliona evra.

Nemački nedeljnik ocenjuje i da „trn u oku“ nije samo novac, već i istorijski, antički i slovenski motivi, koji, kako ocenjuju, ne ilustruju etničku raznolikost države.

Špigel primećuje da se retko ko, a posebno ne mediji, upušta u opsežne analize i kritike a, po njegovoj oceni, novi, „monumentalni stil“, makedonske prestonice, podseća na autoritarni režim.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *