Nameštaj i oprema

Kuhinja budućnosti: Uzgaja povrće, odlaže otpad, naručuje namirnice

Hi-tech kuhinje opsednute su ekologijom i održivošću. 

Dizajneri danas rade koncepte za kuhinje koje će se proizvoditi tek 2016, a na tržište doći malo posle toga. U General Electricu upravo testiraju novi koncept hi-tech kuhinje koja je potpuno okrenuta ekologijom i održivošću.

Na njemu radi nekoliko timova sa različitim zadacima i koriste celi niz inovacija. Glavni dizajner GE-a Lou Lenzi svojim je ljudima rekao da ne razmišljaju samo o nameštaju i uređajima, već da se usredsrede na ljude. Tako su razvijeni koncepti kuhinja za parove bez dece, za jako mlade ili za tech freakove.

hitech-kuhinja-3

Lenzi je primetio da kuhinje nekako nestaju iz savremenog života, sve su manje i izolovanije od ostatka kuće, bez obzira na to jesu li otvorene ili zatvorene prema životnom prostoru.

U GE su napravili kuhinju u kojoj će frižider biti deo sistema koji prati kako se hrana troši i javlja šta treba da se kupi, sugeriše recepte prema namirnicama koje treba potrošiti jer im ističe rok, uzgaja povrće, naručuje dostavu, kompostira i reciklira otpad u malom kuhinjskom vrtu.

hitech-kuhinja-6hitech-kuhinja-1 hitech-kuhinja-4

Jedan od najjačih koncepata je kuhinja povezana u jedinstveni sistem kojem je centrala kuhinjsko ostrvo koje koordiniše šporet, mašinu za pranje sudova, frižider, ladicu za kompsotiranje, lampe i uređaje za navodnjavanje bašte i, zašto ne, 3D printer na kojem ćete moći isprintati kakvu god trebate plastičnu posudu.

hitech-kuhinja-2 hitech-kuhinja-5

 

(Jutarnji)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *