Enterijeri, Projekti Gradnja.rs

Magija neutralnih tonova: Enterijer modernog stana

Arhitekta Sonja Brstina Conić ispred studija za unutrašnje uređenje Gradnja.rs potpisuje projekat enterijera modernog stana u prestonici.

Prilikom izrade enterijera uvek je potrebno voditi računa o željama klijenta trudeći se pritom da prostor ima i svoj lični pečat. Želja investitora u ovom slučaju bila je da se ovaj trosoban stan u Beogradu uredi tako da dominiraju neutralni tonovi, bez jarkih boja. Stoga je odlučeno da površine zidova budu svetle, što je postignuto korišćenjem bele tapete s teksturom češljanog betona, a da plafoni budu nežno sivi.

sonja-brstina-MN-03

sonja-brstina-MN-01

Kontrast, koji je uvek poželjan u enterijeru, postignut je crnim sjanjim površinama koje se pojavljuju na klub stolu, kaminu, policama, ali i na dominantnim komadima nameštaja kao što je crna fotelja s orahovim furnirom. Da bi se vizuelno povezao prostor dnevne sobe i trpezarije, orah se javlja i na ploči velikog trpezarijskog stola koji je oslonjen na crne grafitne nogare.

sonja-brstina-MN-05 sonja-brstina-MN-04

sonja-brstina-MN-02

U sklopu dnevne sobe izveden je moderan kamin s čeličnim ložištem na čvrsto gorivo. Kamin je obložen belim prirodnim kamenom a uz ložište je formiran prostor za sedenje. Na crnu mermernu ploču postamenta postavljeni su jastuci tako da se može sedeti uz vatru. Belina kožne garniture, koja dugačka čak 330 centimetra, razbijena je crnim jastučićima. Ovaj kontrast ponovljen je i na zidu na koji su okačene dve crno-bele apstraktne grafike. Za osvetljenje prostorije, korišćene su ugradne svetiljke s kristalnom bazom koje na plafonu lepo razlivaju svetlost. Da bi plafon delovao još efektnije, u kaskadu je postavljena LED traka koja linijski povezuje dva prostora: dnevnu sobu i trpezariju. Natur-hrast se kao materijal pojavljuje na parketu ali i na nameštaju kao što su maske za radijatore i detalji unutar otvorene police u trpezarijskom delu. Tekstura hrasta daje toplinu celokupnom crno-belom prostoru.

sonja-brstina-MN-06

Trpezarijom dominira veliki sto dimenzija 200×100 centimetara za šest osoba. Ploča stola izvedena je od punog orahovog drveta a zanimljiv detalj su njegove talasaste ivice koje prate strukturu godova. Za stolom je postavljeno šest tapaciranih stolica sive boje. Ova nijanse sive pojavljuje se i na zavesi kao i na višem delu plafona. U sklopu centralno postavljenje otvorene police izvedena je i maska radijatora.

sonja-brstina-stan-sto-3 sonja-brstina-stan-sto-2 sonja-brstina-stan-sto-1

sonja-brstina-MN-08 sonja-brstina-MN-07

Kuhinja je izvedena od bojenog MDF-a (medijapana) u visokom sjaju. Za „brzi zalogaj“, u sklopu kuhinje našao se i šank sa dve barske stolice. Radna ploča je izlivena po meri tako da zajedno s sudoperom formira jednu kontinualnu površinu. Elegantna slavina Gessi, kao i keramičke pločice, su iz salona EuroDOM. I ovde je postignut crno-beli efekat uz pomoć belih frontova i tamnog dim stakla. Kuhinjski nameštaj izvela je firma SilvaArt.

sonja-brstina-MN-09

Gostinjskom sobom dominiraju materijali izraženije teksture kao što su tamna tapeta sa grubom teksturom betona, lanena zavesa s kolornim prelivima i prekivačem u boji tapeta. Dupli krevet izveden je u krem koži sa uzglavljem čija visina prati visinu maske radijatora i konzolne police. Boje sa zavese ponavljaju se na jastucima, posteljini kreveta i malim tepisima. Da bi se atmosfera utoplila, na natkasnu je postavljena efektna lampa.

sonja-brstina-MN-10

Plafon je izveden u dva nivoa. Upušten deo postavljen je simetrično u odnosu na krevet i izveden je u tamnijoj nijansi sive boje na kojem se lako ističu nagradne alumijumske svetiljke. Ogledalo na kliznim vratima garderobera vizuelno proširuje sobu.

sonja-brstina-MN-12 sonja-brstina-MN-11

Jedna cela soba pretvorena je u prostrani garderober. Veliki plakari s kliznim vratima izvedeni su u u kombinaciji medijapana i ogledala i postavljeni su na dva suprotna zida. Centralnim delom sobe dominira crno-beli puf dimezija 80×80 centimetara na belom tepihu. U ormaru su predviđene, pored mesta za kačenje i slaganje odeće, i praktične ladice. U garderoberu je iz praktičnim razloga ugrađeno jako i ravnomerno raspoređeno osvetljenje.

sonja-brstina-MN-13

sonja-brstina-MN-14

Osnovna ideja vodilja za uređenje glavne spavaće sobe bila je da se kreira elegantni i nežni prostor. Tako su na prozorima našli draperi od sirove svile, krevet je od meke kože dok je tapeta sa svilenkastom tekstorom što čini prostor ušuškanim. Pored televiozora, koji je ugrađen u nišu plakara, predviđen je i manji radni deo sa tabureom za sedenje.

Glavna spavaća soba ima i svoje kupatilo kojem se pristupa direktno iz sobe. Kupatilo je svetlo i prostrano sa prirodnim osvetljenjem i ventilacijom. Korišćena je luksuzna italijanska keramika iz salona EuroDOM i Hansgrohe oprema. Tuš-kabina izvedena je u pločicama tamnijim od ostatka kupatila što ga vizuelno izdvaja od ostatka prostorije.

sonja-brstina-MN-16 sonja-brstina-MN-15

Da bi se prostor vizuelno proširio, ogledalo je postavljeno skoro celom dužinom kupatila i ugrađeno je u pločice. Svaki rasploživ prostor i sve niše iskoršćene su za smeštanje ormarčića. Kao i u celom stanu, kako bi se izbegle vidne ručkice i dobile što elegantnije linije, i u kupatilskom nameštaju korišćeni su push-mehanizmi za otvaranje vrata. Rezulat je moderan prostor koji pleni sofisticiranim detaljima i udobnošću.

brava-casa-79-05-2013Enterijer stana u Beogradu kojeg je izveo studio za unutrašnji dizajn Gradnja.rs objavljen je i u majskom broju  (5/2013) magazina Brava Casa kojeg izdaje Color Press Grupa.

Ukoliko vam je potreban dizajner enterijera ili želite da vidite dosadašnje izvedene projekte studija za unutrašnji dizajn Gradnja.rs, pogledajte portfolio arhitekte Sonje Brstine Conić.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Danica Crnogorac

  Jako mi se sviđa odabir boja i namještaja. Sve izgleda vrlo elegantno i moderno. Čista petica! Pozdrav iz Zagreba 😉

 2. Elena

  A po meni je ovo čista desetka! Pozdrav iz NS.

 3. Trpezarijski sto napravljen od drveta starog 50.000 godina | Gradnja

  […] Pogledajte sličan trpezarijski sto koji je upotrebljen u opremanju jednog stana u Beogradu. […]

 4. Ana

  Gde je kupljen trpezarijski sto?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *