Marija Simeunović biće jedan od predavača na konferenciji BuildUp 2022 – Powered by TECT; Foto: Gradnja.rs
Intervju

Marija Simeunović: Veštine vođenja i razvoja timova donose uspešnije delegiranje posla i bolje rezultate

Razvojem timova vlasnici biroa dobijaju više vremena za strateški važne teme, a tako da se manje bave svakodnevnom operativom.

Marija Simeunović je arhitekta, poslovni konsultant, trener i kouč. Na uspešnu desetogodišnju korporativnu karijeru u menadžementu, nadovezala je isto toliko dug preduzetnički staž. 

Autorka je programa Arhitektura biznisa u okviru kog pomaže vlasnicima arhitektonskih biroa da unaprede svoje biznise kroz organizaciju poslovanja, izgradnju efikasnih timova i razvoj strateškog poslovnog razmišljanja.

Sve metode i tehnike koje podučava u svojim programima testirala je u sopstvenoj praksi. U radu povezuje biznis sa ličnim razvojem, kreativnošću i veštinama komunikacije. 

U okviru svog programa, Marija povezuje biznis sa ličnim razvojem, kreativnošću i veštinama komunikacije.

Marija je učestvovala kao jedan od panelista na Gradnja MeetUp-u, koji je bio posvećen pitanju Kako arhitektura stvara vrednost.

Takođe, Marija će biti jedan od predavača na konferenciji BuildUp 2022 – Održivo jer je neizdrživo u okviru panela Imam li čoveka?, koji je posvećen zapošljavanju i razvoju timova. 

Iskoristili smo priliku da popričamo sa Marijom o njenom programu za arhitekte, ali i predavanju koje će održati na BuildUp 2022 konferenciji.

Marija Simeunović na BDN; Foto: Jakov Simović

Rasterećivanje od svakodnevne operative

Vaš program „Arhitektura biznisa“ privikao je veliku pažnju arhitekata širom Srbije. Iz kog razloga ste se odlučili da ga pokrenete?

Prepoznala sam ogroman potencijal u tome koliko bi se arhitekte rasteretile i unapredile svoje biznise, kada bi se aktivnije posvetile menadžmentu i učenju poslovnih veština i strategija, umesto da sve uče na teži način, iz sopstvenog iskustva. 

Potreba arhitekata je bila da nauče kako mogu bolje da se organizuju, da efikasnije komuniciraju sa timom i klijentima, kako bi vremenom mogli da prihvate veći broj projekata i da skaliraju svoje biznise. Tu je i težnja da se radi manji broj sati, sa manje stresa i uz veću profitabilnost.

Uspešnije delegiranje posla

Drugi deo vašeg programa namenjen je razvoju timova. Zašto ste se odlučili da toliku pažnju posvetite ovoj temi?

Na programu prolaze osnove projektnog menadžmenta i razvoja timova uz praktične vežbe i zadatake, koje odmah mogu da primene. Cilj bolje organizacije posla je povećanje efikasnosti celog tima, što vodi ka manjem broju utrošenih sati u projekte i većoj profitabilnosti. 

Baza za to su utvrđeni procesi rada, templejti i automatizacije, jer se tako štedi vreme i energija, dok se novi saradnici brže uključuju u rad. Veštine vođenja i razvoja timova su posebno važne jer donose vlasnicima uspešnije delegiranje, bolje rezultate. Podržavajuće i inspirativno radno okruženje se gaji godinama i zahteva pažnju, trud i ulaganje vlasnika biroa.

Razvojem timova, vlasnici biroa dobijaju više vremena za strateški važne teme, jer se manje bave svakodnevnom operativom.

Marija je govorila na BDN, a uskoro će i na konferenciji BuildUp 2022; Foto: Jakov Simović

Cilj bolje organizacije posla je povećanje efikasnosti celog tima.

Koji su najveći izazovi sa kojima se vlasnici arhitektonskih biroa susreću kada je u pitanju vođenje i razvoj timova?

Delegiranje je svima univerzalna tema, jer od zaposlenih ne dobijaju urađen posao u kvalitetu koji očekuju i dodatno se dešava da zaposleni ne preuzimaju odgovornost za svoje zadatke.

Za uspešno prevazilaženje tih izazova najvažnije su dve stvari: da se dobro postave očekivanja od zaposlenih u skladu sa njihovim iskustvom, ambicijama i afinitetima i drugo – da se delegiranje uči, ima svoje elemente. To je aktivnost kojoj je potrebno dati prostora i vremena u danu.

Privlačenje najboljih kandidata

Kada je u pitanju zapošljavanje i pronalaženje pravih ljudi, šta vlasnici arhitektonskih biroa rade dobro, a šta mogu činiti bolje?

Deluje mi da se sve više vlasnika biroa bavi temom kako da što bolje napišu oglase, predstave svoje prakse i privuku najbolje kandidate. Žele da nauče kako da zadrže i zaposle najbolje ljude.

Moja preporuka bi se najviše odnosila na tajming. Bilo bi dobro da krenu da se bave osmišljavanjem i opisom pozicija, pa i oglasima mnogo pre nego što dođu u situaciju da im novi ljudi trebaju. Tako će imati vremena da temeljnije razmisle i osmisle buduća radna mesta, što će kasnije značajno ubrzati pronalaženje kvalitetnih kandidata.

Dodatno, biće u prilici da u kontaktu sa arhitektama u različitim prilikama možda sasvim neplanirano nalete na svoje buduće idealne kandidate.

https://www.instagram.com/p/Cbh5Kr_MwPp/

Na čemu smatrate da treba najviše raditi kako bi vlasnici arhitektonskih biroa uspeli da razviju produktivne timove?

Na razvoju poslovnog načina razmišljanja i povezivanju struke i biznisa

Učiti o biznisu, a najviše o komunikaciji i kako izgraditi dobre odnose sa klijentima i kolegama. Zaboraviti na perfekcionizam i učiti na svojim (i tuđim) greškama.

Raditi na sebi, svojoj radnoj etici i samopouzdanju.

BuildUp konferencija 16. novembra

U okviru svog izlaganja na konferenciji BuildUp 2022, Marija će podeliti svoje bogato iskustvo koje je stekla u velikim korporativnim sistemima, ali i zaključke do kojih je došla u radu sa mnogoborjnim klijentima i vlasnicima arhitektonskih biroa.

Više o predavačima, panelistima i moderatorima možete pogledati na buildup.rs.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *