Marija Simeunović biće jedan od predavača na konferenciji BuildUp 2022 – Powered by TECT; Foto: Gradnja.rs
Intervju

Marija Simeunović: Veštine vođenja i razvoja timova donose uspešnije delegiranje posla i bolje rezultate

Razvojem timova vlasnici biroa dobijaju više vremena za strateški važne teme, a tako da se manje bave svakodnevnom operativom.

Marija Simeunović je arhitekta, poslovni konsultant, trener i kouč. Na uspešnu desetogodišnju korporativnu karijeru u menadžementu, nadovezala je isto toliko dug preduzetnički staž. 

Autorka je programa Arhitektura biznisa u okviru kog pomaže vlasnicima arhitektonskih biroa da unaprede svoje biznise kroz organizaciju poslovanja, izgradnju efikasnih timova i razvoj strateškog poslovnog razmišljanja.

Sve metode i tehnike koje podučava u svojim programima testirala je u sopstvenoj praksi. U radu povezuje biznis sa ličnim razvojem, kreativnošću i veštinama komunikacije. 

U okviru svog programa, Marija povezuje biznis sa ličnim razvojem, kreativnošću i veštinama komunikacije.

Marija je učestvovala kao jedan od panelista na Gradnja MeetUp-u, koji je bio posvećen pitanju Kako arhitektura stvara vrednost.

Takođe, Marija će biti jedan od predavača na konferenciji BuildUp 2022 – Održivo jer je neizdrživo u okviru panela Imam li čoveka?, koji je posvećen zapošljavanju i razvoju timova. 

Iskoristili smo priliku da popričamo sa Marijom o njenom programu za arhitekte, ali i predavanju koje će održati na BuildUp 2022 konferenciji.

Marija Simeunović na BDN; Foto: Jakov Simović

Rasterećivanje od svakodnevne operative

Vaš program „Arhitektura biznisa“ privikao je veliku pažnju arhitekata širom Srbije. Iz kog razloga ste se odlučili da ga pokrenete?

Prepoznala sam ogroman potencijal u tome koliko bi se arhitekte rasteretile i unapredile svoje biznise, kada bi se aktivnije posvetile menadžmentu i učenju poslovnih veština i strategija, umesto da sve uče na teži način, iz sopstvenog iskustva. 

Potreba arhitekata je bila da nauče kako mogu bolje da se organizuju, da efikasnije komuniciraju sa timom i klijentima, kako bi vremenom mogli da prihvate veći broj projekata i da skaliraju svoje biznise. Tu je i težnja da se radi manji broj sati, sa manje stresa i uz veću profitabilnost.

Uspešnije delegiranje posla

Drugi deo vašeg programa namenjen je razvoju timova. Zašto ste se odlučili da toliku pažnju posvetite ovoj temi?

Na programu prolaze osnove projektnog menadžmenta i razvoja timova uz praktične vežbe i zadatake, koje odmah mogu da primene. Cilj bolje organizacije posla je povećanje efikasnosti celog tima, što vodi ka manjem broju utrošenih sati u projekte i većoj profitabilnosti. 

Baza za to su utvrđeni procesi rada, templejti i automatizacije, jer se tako štedi vreme i energija, dok se novi saradnici brže uključuju u rad. Veštine vođenja i razvoja timova su posebno važne jer donose vlasnicima uspešnije delegiranje, bolje rezultate. Podržavajuće i inspirativno radno okruženje se gaji godinama i zahteva pažnju, trud i ulaganje vlasnika biroa.

Razvojem timova, vlasnici biroa dobijaju više vremena za strateški važne teme, jer se manje bave svakodnevnom operativom.

Marija je govorila na BDN, a uskoro će i na konferenciji BuildUp 2022; Foto: Jakov Simović

Cilj bolje organizacije posla je povećanje efikasnosti celog tima.

Koji su najveći izazovi sa kojima se vlasnici arhitektonskih biroa susreću kada je u pitanju vođenje i razvoj timova?

Delegiranje je svima univerzalna tema, jer od zaposlenih ne dobijaju urađen posao u kvalitetu koji očekuju i dodatno se dešava da zaposleni ne preuzimaju odgovornost za svoje zadatke.

Za uspešno prevazilaženje tih izazova najvažnije su dve stvari: da se dobro postave očekivanja od zaposlenih u skladu sa njihovim iskustvom, ambicijama i afinitetima i drugo – da se delegiranje uči, ima svoje elemente. To je aktivnost kojoj je potrebno dati prostora i vremena u danu.

Privlačenje najboljih kandidata

Kada je u pitanju zapošljavanje i pronalaženje pravih ljudi, šta vlasnici arhitektonskih biroa rade dobro, a šta mogu činiti bolje?

Deluje mi da se sve više vlasnika biroa bavi temom kako da što bolje napišu oglase, predstave svoje prakse i privuku najbolje kandidate. Žele da nauče kako da zadrže i zaposle najbolje ljude.

Moja preporuka bi se najviše odnosila na tajming. Bilo bi dobro da krenu da se bave osmišljavanjem i opisom pozicija, pa i oglasima mnogo pre nego što dođu u situaciju da im novi ljudi trebaju. Tako će imati vremena da temeljnije razmisle i osmisle buduća radna mesta, što će kasnije značajno ubrzati pronalaženje kvalitetnih kandidata.

Dodatno, biće u prilici da u kontaktu sa arhitektama u različitim prilikama možda sasvim neplanirano nalete na svoje buduće idealne kandidate.

Na čemu smatrate da treba najviše raditi kako bi vlasnici arhitektonskih biroa uspeli da razviju produktivne timove?

Na razvoju poslovnog načina razmišljanja i povezivanju struke i biznisa

Učiti o biznisu, a najviše o komunikaciji i kako izgraditi dobre odnose sa klijentima i kolegama. Zaboraviti na perfekcionizam i učiti na svojim (i tuđim) greškama.

Raditi na sebi, svojoj radnoj etici i samopouzdanju.

BuildUp konferencija 16. novembra

U okviru svog izlaganja na konferenciji BuildUp 2022, Marija će podeliti svoje bogato iskustvo koje je stekla u velikim korporativnim sistemima, ali i zaključke do kojih je došla u radu sa mnogoborjnim klijentima i vlasnicima arhitektonskih biroa.

Više o predavačima, panelistima i moderatorima možete pogledati na buildup.rs.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *