Promo

Ova kompanija će neutralisati svoje emisije ugljen-dioksid kroz sadnju novih šuma

VELUX grupa preći će na obnovljivu energiju i kupovaće 100% obnovljivu električnu energiju.

U poslednje vreme, svedoci smo negativnog uticaja klimatske krize na naš život i prirodna staništa. Jedan od najvećih uzročnika promene klime je ugljen-dioksid, zbog koga je ne samo klima, već i priroda decenijama u opasnosti. Ugrožavanje prirode i klime zahteva zajedničko delovanje i inovativne ideje, stoga je kompanija VELUX napravila saradnju i partnerstvo sa WWF (Svetska organizacija za prirodu) na projektu nazvanom Lifetime Carbon Neutral.

Kako je ovaj projekat povezan sa proizvodnjom krovnih prozora?

Od svog postojanja 1941. godine, kompanija VELUX je tokom svoje proizvodnje emitovala oko 5,6 miliona tona CO2  (1. i 2. stepena). Međutim, skoro 80 ​​godina, VELUX grupa stvara bolje životno okruženje za ljude širom sveta; koristeći krov kao fokus za najbolje iskorišćenje dnevne svetlosti i svežeg vazduha. Njihov program uključuje krovne prozore za ravne i kose krovove, svetlosne tunele, unutrašnje i spoljašnje roletne, proizvode za zaštitu od sunca, kao i rešenja za ugradnju i pametne kuće. Ovi proizvodi pomažu u obezbeđivanju zdrave i održive klime za rad i učenje, igru i zadovoljstvo.

Kako bi se neutralisala i regulisala ukupna količina CO2 koju je kompanija emitovala od početka, potrebno je očuvati postojeće šume širom sveta i iskoristiti jedinstvenu sposobnost drveća da upija ugljen-dioksid iz vazduha. Zato je, tokom svog rada, za svako iskorišćeno drvo za krovne prozore, kompanija zasadila novo.

Za svako iskorišćeno drvo za krovne prozore, kompanija VELUX zasadila je novo.

Dejvid Brigs, CEO VELUX Grupe je rekao: “Svet se suočava sa ozbiljnim klimatskim promenama i krizama koje zahtevaju izuzetan rad. U skladu sa načelima naše kompanije, težimo da činimo više od drugih i zbog toga smo razvili Lifetime Carbon Neutral projekat. Ovo je novi koncept koji uključuje dvadesetogodišnje partnerstvo sa WWF kako bismo nadoknadili dosadašnju emisiju CO2. Takođe ćemo drastično smanjiti svoju buduću emisiju CO2 i od svojih partnera ćemo tražiti isto. Nadamo se da će i druge kompanije biti inspirisane da postanu Lifetime Carbon Neutral kako bismo stvorili održivu budućnost za sve nas.”

Prva dva projekta

VELUX Grupa će u saradnji sa WWF-om raditi na tome da neutrališe svoje emisije ugljen-dioksida, a narednih 21. godinu će investirati u šume, kao i projekte vezane za biodiverzitet. Ova inicijativa će zaustaviti uništavanje prirodnih staništa, krčenje šuma, degradaciju zemljišta, koje ugrožava biodiverzitet šumskih ekosistema širom sveta. Veliku dobrobit imaće i lokalne zajednice. Prva dva projekta će se održati u Ugandi i Mjanmaru.

U Ugandi će fokus biti na obnavljanju degradiranih šuma, sađenju novih i zaštiti preostalih prirodnih šuma kroz širok spektar mera, dok će se projekat u Mjanmaru odnositi na osiguravanje mnogih koridora divljih životinja duž Mav Daunga i zaštiti jedinstvenog biodiverziteta ovog područja, u bliskoj saradnji sa lokalnim zajednicama.

VELUX grupa preći će na obnovljivu energiju i kupovaće 100% obnovljivu električnu energiju.

Da bi transformisala svoje poslovanje, VELUX grupa će ubrzati ulaganja u energetsku efikasnost na svojim proizvodnim lokacijama, preći na obnovljivu energiju i kupovati 100% obnovljivu električnu energiju, kao i suštinski promeniti način na koji bira i kupuje materijale.

Rešenja koja su dostupna odmah

Treba napomenuti i da kompanija VELUX godinama radi na kreiranju proizvoda koji su dobri i za unutrašnju klimu i kvalitetniji i zdraviji život u prostorijama. Danas, kada i do 90% našeg vremena provodimo u zatvorenom prostoru, održavanje dobrog kvaliteta vazduha je važnije nego ikada.

Jedan od tih proizvoda je i VELUX Active with NETATMO – sistem uz pomoć kojeg je moguće upravljati VELUX INTEGRA krovnim prozorima na električno upravljanje, unutrašnjim i spoljašnjim roletnama, spajajući prednosti automatskog rada zasnovanog na senzorima, uz pogodnosti daljinskog upravljanja. Senzori prate temperaturu, vlažnost vazduha i nivo CO2 i na osnovu toga upravljaju vašim krovnim prozorima i uspostavljaju zdraviju, unutrašnju klimu. U zavisnosti od vremenskih uslova, sistem će automatski ventilirati prostor, a vi ćete dobiti zdraviji dom.

Saznajte više

Iz VELUX grupe smatraju da će ovim projektom postaviti čvrste temelje u očuvanju šuma i prirodnih staništa i da će tako inspirisati druge kompanije za slične kampanje, a više o ovom projektu možete pročitati na zvaničnom sajtu.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *