Materijali

Razlike između krutog i elastičnog lepka za parket

Bitna razlika između krutih i elastičnih lepkova je način prenošenja sila na podlogu, koje nastaju od širenja i skupljanja drvenih dasaka. Sile se prenose sa drvenog poda, preko lepka na podlogu.

Prema istraživanju kompanije Sika, kada je drveni pod zalepljen pomoću krutog lepka za podlogu sile smicanja se prenose  neujednačeno na podlogu sa najvećom koncentracijom sila na ivicama dasaka. Kada su te sile veće od jačine podloge podloga će se oštetiti na mestima gde se nalaze ivice drvenih dasaka. Pošto se sile mogu prenositi samo preko ograničene površine po ivicama, sile će se onda kretati prema sredini i ponovo izazvati oštećenja podloge. Ovo će se ponavljati sve dok daska potpuno ne oslabi i nije više u mogućnosti da prenese opterećenje na podlogu. Tada će se drveni pod odlepiti od podloge.

Ukoliko se parket lepi elastičnim lepkovima, sile se ravnomerno prenose, po celoj površini podloge, bez koncentacije napona u jednoj tački. Kao rezultat, koristeći celu površinu poda, elastični lepkovi ne oštećuju podlogu.

Na slici iznad je prikazan ogled gde je puno drvo bukve zalepljeno za betonsku podlogu krutim (1) i elastičnim SikaBond lepkom (2).Posle odgovarajućeg vremena sušenja, sistem je izložen povećavanju nivoa vlage. Daske zalepljene krutim lepkom(1) su se raširile ukupno 25 mm, izvile  i odlepile. Međutim, elastično zalepljen drveni pod se raširio svega 1,5 mm i ostao potpuno netaknut.

SikaBond elastični lepkovi imaju gotovo istu jačinu kada se nanose u sloju od 1mm do 5 mm, pa su neravnine na podlozi sa ovim sistemom nevažne. Za razliku od elastičnog, jačina krutog lepka zavisi od debljine sloja pa čak i veoma male varijacije u debljini (manje od 1 mm) mogu dovesti do značajnog gubitka jačine lepka.

Brošuru “Elastični lepkovi za drvene podove” možete pogledati na sajtu kompanije Sika.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *