Aktuelno

Veći porez na skuplje nekretnine

Na sve nekretnine ubuduće će se plaćati jedinstvena poreska stopa od 0,4 odsto, a umanjenje poreske osnovice biće znatno ograničeno.

Izmene Zakona o porezu na imovinu biće usvojene na sednici Vlade u četvrtak, piše Blic. List navodi da je poreska stopa od 0,4 odsto bila najniža od četiri postojeće po sadašnjem zakonu i primenjivala se na nepokretnosti vredne do šest miliona dinara. Međutim, u 2006. godini 99,7 odsto obveznika platilo porez po toj stopi bez obzira na vrednost nekretnine.

Novim zakonom ovakve anomalije, koje su išle u korist pre svega najbogatijih, ispravljene su tako što se porez više neće moći umanjiti i do 70 odsto na osnovu života u domaćinstvu, nego za najviše 10.000 dinara po članu.

Po dosadašnjim propisima, poreska osnovica od milion evra mogla je po ovom osnovu da se automatski smanji za nemalih 700.000 evra! Uz to, vlasnik je imao pravo i na smanjenje poreske obaveze opet za 70 odsto na osnovu starosti nekretnine. Novim zakonom ova mogućnost svedena je na maksimalnih 40 odsto.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *