Dešavanja

Veterani graditelji Novog Beograda ponovo na okupu

Graditelji Beograda, akcijaši iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika, okupiće se 11. aprila ove godine na otvaranju Spomen izložbe posvećene radnim akcijama na izgradnji Novog Beograda.

Odbor veterana graditelja Beograda, koji je i domaćin tog skupa, ističe u saopštenju da su omladinci, akcijaši, iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije, svrstani u oko 900 brigada sa preko 200.000 učesnika, u periodu od 1948. do 1950. godine, na močvari i pesku, uz veliko požrtvovanje, podigli više stambenih, poslovnih i javnih i kulturnih objekata.

Među i danas prepoznatljivim objektima, građenim u tom periodu, na novobeogradskoj strani je stambeno naselje od 40 petospratnica na Tošinom bunaru, Palata Srbija (nekadašnja Velika Palata Predsedništva Vlade, kasnije zgrada SIV-a) sa oko 70.000 kvadratnih metara kancelarijskog i poslovnog prostora, Studentski grad – četiri bloka sa po pet spratova, za stanovanje 4.500 do 5.000 studenata, sa pratećim objektima menze i Doma kulture. Delo akcijaša iz tog perioda su i reprezentativni hotel „Jugoslavija“, zgrada Šumarskog fakulteta, koja je kasnija pretvorena u KBC Bežanijska kosa, Veliki Dom kulture, te desetak kilometara obaloutvrde na Dunavu i Savi.

Omladinske brigade akcijaša graditelja krajem pete decenije prošlog veka radili su u tadašnjoj jugoslovenskoj prestonici i na izgradnji stambenih naselja i poslovnih zgrada, rekonstrukciji saobraćajne infrastrukture – Ulica kneza Mihajla, Bulevar revolucije, Vojvode Stepe, dogradnji objekata kao što je Dom sindikata, zgrade Borbe, Akušerske klinike, Ekonomskog i Veterinarskog fakulteta.

ŠTA SU SVE ZIDALI AKCIJAŠI

Malo je poznato da su akcijaši gradili i zgradu negdašnjeg hotela „Metropol“, stadion Partizana, a zajedno sa pripadnicima i jedinicama vojske, sagrađena je i pruga kroz Pančevački rit u dužini od 32 kilometra, kao i niz drugih objekata na 33 lokacije.

Graditelji akcijaši su od 1968. do 1970. godine učestvovali na premeštanju železničke pruge na novu trasu, izgradnji deonice autoputa kroz Novi Beograd, mosta „Gazela“, kao i uređenju parkova i drugih zelenih površina u prestonici.

Na toj velikoj saveznoj radnoj akciji omladine iz pojedinih tadašnjih republika iz Srbije je učestvovalo 370 brigada (iz Vojvodine 72, Kosmeta 42), Hrvatske – 142, BiH – 93, Makedonije – 47, Slovenije – 16 i Crne Gore – 13 omladinskih brigada.

Aprilski susret u Beogradu biće prilika da veterani akcijaši razmene utiske i podsete na izazove i vreme postavljanja temelja Novog Beograda.

(Tanjug)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. novinar

    Molimo da kada koristite vest, citirate izvor (u ovom slucaju Tanjug). To doprinosi ozbiljnosti portala, a korektno je i prema onima koji su je emitovali

Ostavite odgovor

Obavezna polja *