Izložba je održana od 6. do 8. oktobra; Foto: Mladen Jovanović
Dešavanja

Niske spratnosti, velike gustine: Kakav je model stanovanja u Srbiji

Otvoreni i ozelenjeni prostori koji su sastavni delovi koncepta, u ekološkom smislu doprinose unapređenju stambenog komfora i standarda života povezivanjem korisnika sa prirodnim okruženjem.

Racionalno raspolaganje zemljištem, manji troškovi infrastrukturnog opremanja, svedene i ponavljajuće jedinice sklopa čine izgradnju ekonomičnijom, a kvalitet se približava jednoporodičnom stanovanju u odnosu na klasično višeporodično stanovanje kod koga se znatno smanjuje.

To je zaključeno na petoj po redu međunarodnoj izložbi savremenog stanovanja pod nazivom HOUSING 23,  koja je u organizaciji Katedre za stanovanje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu i Klastera urbanog planiranja održana u „Paviljonu“ Niške tvrđave od 6. do 10 oktobra.

Jedno od glavnih obeležja ove izložbe jeste njen internacionalni karakter pa su tako posetioci izložbe, arhitekte, studenti i ljubitelji arhitekture koji su ispunili prostor galerije mogli da vide radove autora iz različitih delova sveta.

Na izložbi je prikazano 90 savremenih realizacija; Foto: Mladen Jovanović

Vrhunska savremena ostvarenja

Na izložbi je prikazano 90 radova koji su programski podeljeni u dve celine. Opšti deo obuhvata 50 radova stambenih realizacija iz celog sveta u poslednje dve godine i tematski deo model stanovanja niske spratnosti – velike gustine koji je prikazan kroz 40 realizacija, projekata i istraživanja u proteklih deset godina.

Svi selektovani radovi su praćeni recenzijama koje su napisali članovi Međunarodnog naučno-umetničkog odbora, na čijem je čelu profesor dr Aleksandar Keković sa katedre Zgrade za stanovanje sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. Na čelu organizacionog odbora je dr Milica Živković sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.

Prateći deo izložbe prikazuje studentske radove iz oblasti stanovanja šest srodnih fakulteta iz pet različitih zemalja – Tehnički univerzitet u Gracu, Arhitektonski fakultet u Skoplju, Arhitektonski fakultet u Zagrebu, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet u Banjaluci, Arhitektonski fakultet u Beogradu i Građevinsko-arhitektonski fakultet u Nišu – nastalih u prethodne dve godine.

Predavanja su privukla veliku pažnju publike; Foto: Mladen Jovanović

Na izložbi je prikazano 90 radova koji su programski podeljeni u dve celine.

Niska spratnost, velika gustina

Ubrzana urbanizacija i nekontrolisano širenje gradova doveli su do brojnih problema sa kojima se danas urbane sredine suočavaju. Povećana potreba za stambenim prostorom nadmašuje raspoložive resurse, izgrađeni prostor postaje deficitaran i preopterećen, a životna sredina sve ugroženija.

Tragajući za alternativnim rešenjima, projektanti savremenog doba sve češće u svojim projektima primenjuju model stanovanja niske spratnosti – velike gustine koji ne predstavljaju novu, ali pomalo zaboravljenu ideju nastalu u drugoj polovini prošlog veka – stoji u pratećem tekstu izložbe čiji je autor dr Milica Živković.

„Istraživanja prepoznaju ovaj model kao održiv, a u ekološkom smislu otvoreni i ozelenjeni prostori koji su sastavni delovi koncepta, doprinose unapređenju stambenog komfora i standarda života povezivanjem korisnika sa prirodnim okruženjem“ – navode organizatori izložbe.

Izložba HOUSING je jedna on najznačajnijih stručnih manifestacija u regionu; Foto: Mladen Jovanović

Predavanja arhitekata

Kao i tokom svih prethodnih izložbi, organizovana su predavanja i razgovori sa priznatim arhitektama iz ove oblasti arhitekture.

Pristup praksi kroz prikaz svojih radova izneli su predavanjem prof. dr Grozdana Šišović sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu (Re.a.c.t), arhitekta Danilo Dangubić (Danilo Dangubić Architects), Marin Račić (MR2) i prof. dr Mihajlo Zinoski sa Arhitektonskog fakulteta u Skoplju.

Danilo Dangubić; Foto: Mladen Jovanović

Nove stambene tipologije:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *