Na dvostepenom konkursu za idejno rešenje i prostorno programsku analizu rekonstrukcije i dogradnje Narodnog muzeja u Beogradu prvu nagradu dobio je projekat Vladimira Lojanice.

Prema planu, muzej bi trebao da bude otvoren za posetioce 2013. godine.

Do drugog svetskog rata muzej je bio smešten u zgradi novog dvora, ali se nakon oslobođenja premešta u zgradu Hipotekarne banke na današnjem Trgu Republike, gde je ostao do danas. Upravo je to zdanje bilo predmet konkursa adaptacije, kako bi se omogućila još bolja strukovna funkcionalnost i obezbedio dodatan izložbeni prostor za veliku i gotovo neprocenjivu zbirku koju ovaj muzej poseduje.

Muzej je inače zatvoren za posetioce već 8 godina, dok se za to vreme iz nekoliko pokušaja tragalo za rešenjem koje bi obezbedilo neophodne uslove za čuvanje i izlaganje kulturnog blaga.

Prethodni pokušaji da se napravi i realizuje plan rekonstrucije doživeli su neuspeh upravo iz razloga velike cene predviđenih radova, međutim svaka ozbiljnija adaptacija i modernizacija takvog zdanja je neminovno skup poduhvat. Pogotovo ako imamo u vidu da se radi o građevini koja nije projektovana za tu namenu, kao i ograničenja lokacije na kojoj se objekat nalazi. Kao i ranije, današnji idejni predlozi takođe podrazumevaju dogradnju podzemnih etaža kao prostornu ekspanziju izložbenog i ostalog korisnog prostora. Kako je to jedini način da se efektivno zgrada proširi, a da ne iskoči iz postojećih vizura i dalje ostaje pitanje cene ovakvog projekta, a samim tim i njegove izvodljivosti. Prema izjavi gdina. Lojanice čiji je rad pobedio na konkursu, uložen je poseban trud da finansijska strana projekta ostane na racionalnoj strani.

Da podsetimo čitaoce, upravni odbor je u svojoj internoj diskusiji odlučio da se rešenje za objekat muzeja traži u okvirima rekonstrukcije postojeće zgrade, a samim tim se odustalo od ideja da se za muzej izgradi nova zgrada koja bi obezbedila funkcionalne, prostorne i tehničke karakteristike neophodne za tu namenu. Cenovna razlika ova dva projekta je mala, ako se ima u vidu novi kvalitet koji bi novi objekat nosio implementirajuci sve moderne aplikacije muzejskog prostora. Odluka je doneta u skladu sa tradicijom i navikom građana, pa je muzej zadržan u zgradi nekadašnje banke, a strogi uslovi konkursa su određivali parametre po kojima će taj objekat biti dalje prilagođavan novoj funkciji.

Idejno rešenje Vladimira Lojanice i njegovog tima podrazumeva povećanje izložbenog prostora za više od trećine, a druge modifikacije će ponuditi značajno više prostora i poboljšane uslove rada i za ostale službe. Ekstenzija bi se nalazila ispod platoa Trga republike, a rešenje podrazumeva i stavljanje pod krov muzejskog atrijuma, čime će se dobiti dodatni prostor. Dvovisinski izložbeni prostor i istaknuta funkcija glavnog stepeništa davaće poseban ambijent svim posetiocima, a rekonstrukcija predviđa i druge sadržaje koji bi trebalo da obogate iskustvo svih gostiju.



Pobednički rad predstavlja idejno rešenje i samo je jedna od stepenica na putu do rešenja problema Narodnog muzeja. U dajim fazama radiće se na izradi glavnog projekta i njegovoj razradi. Ostaje nada da će se ući u hitno rešavanje problema jedne od najvažnijih kulturnih institucija, koja je skoro deceniju nedostupna građanima i turistima. Možda je ovo prvi korak u rešavanju gotovo sramne situacije u kojima se nalaze gradski kulturni objekti, ako ništa drugo onda kao preduslov skoro najavljene kandidature Beograda za evropsku prestonicu kulture.

Pogledajte kako će izgledati rekonstrukcija Narodnog muzeja

Izvor: Beobuild