Građevinarstvo

10 najznačajnih mostova u svetu

Najviši, najduži, najviši, najprometniji… Proveramo koji su to najznačajniji mostovi na svetu.

Deset inženjerskih remek dela širom sveta zadivljuje svoje korisnike. Uz to, izuzetno su funkcionalni i rešavaju problem saobraćaja u najprometnijim gradovima.

Najviši most
Vijadukt u Mijou, Francuska

Mijo (Millau), gradić na jugu Francuske bio je poznat ne samo po saobraćajnim gužvama već i po turistima koji su svraćali na putu ka Španiji. Međutim, zahvaljujući mostu grad je postao jedna od najvećih turističkih atrakcija.

Ima pilone visoke 245 metara i najvišu saobraćajnicu u Evropi – na 343 metra iznad zemlje (na najvišoj tački).

Najduži pokriveni most
Hartland, Nju Branzvik, Kanada

Kada je kanadska vlada razmišljala da odustane od gradnje mosta preko reke Sv. Jovana, grupa građana uzela je stvar u svoje ruke.

Osnovali su kompaniju Hartland Bridge i 1901. izgradili most dug 390 m. Pet godina kasnije prodali su ga vladi.

Iako prekrivene mostove mnogi smatraju staromodnim, oni su na neki način bili od velike koristi nekadašnjoj omladini. Naime, dok su prelazili most, mladi parovi mogli su da „ukradu“ bar po jedan poljubac.

Najduži most
Danjang-Kunšan (Danyang-Kunshan), Kina

Kada je reč o mostovima, kod Kineza nema greške – u Kini se nalazi 11 od 15 najdužih mostova na svetu. Tri od top pet su deo brze železnice Peking – Šangaj, čija je izgradnja koštala oko 33 milijarde američkih dolara.

Najduži na svetu otvoren je juna 2011. i proteže se na neverovatnih 165 kilometara (od Beograda do Subotice, poređenja radi, ima 178km). To je železnički most, ali tamošnji vozovi idu brzinom i do 300 kilometara na sat, pa vam putovanje njim neće biti ni malo dosadno.

Najviše cigli za izgradnju
Most u Gelčkoj dolini (Göltzschtalbrücke), Nemačka

Most dugačak 567 metara deluje kao „sitan igrač“ u svetu ćuprija. Međutim, njegova specifičnost je materijal.

Umesto da bude sagrađen od kamena, kao i većina mostova, graditelji iz Gelča odlučili su da ga naprave od cigle – i to 20 miliona njih.

To bi bio vrlo neobičan i skup materijal, da Saksonija nije prebogata glinom.
A i drugi najveći most na svetu od opeke takođe se nalazi u Saksoniji – u dolini reke Elster (sa samo 12 miliona komada).

Najviše fotografisan
Golden Gate, San Francisko, Kalifornija

Sa farbom prepoznatljivom „međunarodno narandžastom“ farbom i živopisnim okruženjem, potpuno je očekivano da Golden Gate bude najfotografisaniji most na svetu.

Doduše, on toliko dominira panoramom San Franciska, da je skoro nemoguće izbeći ga na fotografijama.

Najprometniji 
Most Džordža Vašingtona, Njujork

Prošle godine 51 milion automobila, autobusa i kamiona prešao je preko mosta iznad reke Hadson koji povezuje Menhetn i Nju Džersi. Dakle svaki stanovnik Njujorka prešao je preko mosta u proseku šest puta. Srećom, on je projektovan za tako veliki promet, a statistika se odnosi samo na motorizovani saobraćaj.

Ako bismo uključili sve što može preći most, apsolutni šampion bio bi most Hovrah (Howrah) u Kalkuti (Indija). Njega svakog dana pređe 80 hiljada automobila, milion pešaka i bezbroj krava.

Najduži pešački most
Pasarela preko Istorijskog Hadson parka, Njujork
(Poznat i kao Poukipsi most)

Kada je ovaj 2.062 metra dug čelični most otvoren 1889. preko reke Hadson, bio je najduži most na svetu. Punih 85 godina njime su prolazili vozovi, sve dok vatra 1974. nije oštetila šine.

Trideset i pet godina kasnije, posle ulivanja lažne nade da će se restaurirati u više navrata, neprofitna organizacija pod nazivom Pešački most preko Hadsona ponovo je otvorila most.

Najstariji
Karavan, Izmir, Turska

Na prvi pogled, ovaj most nije ni po čemu poseban. Nalazi se preko reke Meles u Izmiru i dug je samo 13 metara, veoma jednostavne arhitekture.

Međutim, Karavan je sagrađen 850 godina pre Hrista, što ga čini najstarijim mostom koji postoji na svetu. Štaviše, njime je navodno prošao i sam Homer.

Najduži viseći
Biserni most (Akashi Kaikyo), Japan

Elegantne strukture napravljene su doslovno od vešanja mosta o čelične kablove između tornjeva.

Iako se viseći mostovi po dužini ne mogu meriti sa onima koje podupiru piloni iz vode, oni deluju najlaganije, najsnažnije i – najlepše.

A Biserni most je najlepši među njima. Sa tri spojene sajle – dve na 960 metara i jednom na 1.990 metara, Biser se proteže od grada Kobea do ostrva Avadži, koje je, nimalo slučajno, „Meka“ japanske proizvodnje bisera.

Usto podnosi ekstremne vremenske prilike – vetrove koji duvaju 288 km/h i zemljotrese od 8,5 stepeni po Rihteru. A pri tom oduzima dah. Svetla na kablovima mu daju izgled bisera.

Najširi most
Sidnejska luka, Australija

Sa 49 metara širine, ovaj „viseći“ most ima mesta za osam regularnih traka, dve trake auto-puta, pešačku zonu i biciklističku stazu. On povezuje poslovni deo grada sa zapadnom obalom (stambenim delom) i glavno je vezivno tkivo u metropoli.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *