Kuća u Belgiji izvedena sa Gablok paketom; Foto: Gablok
Građevinarstvo

Od drvenih blokova, bez lepka: Modularne kuće koje se podižu za nedelju dana

Izolovani drveni blokovi slažu se jedan na drugi poput Lego kockica, a sam graditeljski set sastoji se od osam različitih montažnih elemenata. 

Gablok je kompanija osnovana u Belgiji 2019. godine sa jednim ciljem: da omogući svakome da izgradi sopstveni građevinski projekat, a sama ideja nastala je iz ljubavi prema igračkama koje su obeležile detinjstvo gotovo svakog od nas – kockicama za slaganje.

Osnivač Gabriel Lakatoš radio je na tradicionalnim konstrukcijama više od 25 godina pre nego što je 2018. podneo patent nazvan Gablok, kojim cilja na DIY graditelje sa metodom izgradnje koja bi mogla da napravi revoluciju u svetu građevinarstva.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Koncept Gablok inspirisan je jednom od omiljenih dečjih igrački; Foto: Gablok

Kuća koju mogu podići i laici

Lakatošev projekat zapravo predstavlja sistem izgradnje drvenih kućica inspirisan poznatim igračkama. Koncept uključuje slaganje izolovanih drvenih blokova jedan na drugi kako bi se izgradila struktura kuće.

Sve ovo bez trošenja vremena na sušenje, lepka ili potrebe za bilo kakvim znanjem o konstruisanju. Ovaj proces omogućava, između ostalog, da se izbegne prekomerni otpad koji se odnosi na proizvodnju na licu mesta.

Koncept uključuje slaganje izolovanih drvenih blokova jedan na drugi kako bi se izgradila struktura kuće.

Na početku, Gablokov tim pravi dijagram montaže sa svim koracima potrebnim da završite projekat slaganja drvenih blokova.

Članovi tima potom vas vode kroz pripremu temeljne ploče i postavljanje prvog reda drvenih blokova, a onda je sve na vama – od alata su vam potrebni samo odvijač i merdevine.

Procesom se izbegava i stvaranje prekomernog otpada; Foto: Gablok

Set sastavljen od 8 elemenata

Sistem koristi osam različitih vrsta elemenata, počev od onog koji celu kuću drži na okupu, preko elemenata za podove, kao i elemenata za otvore za prozore i vrata.

Kao i u tradicionalnom građevinarstvu, tu su i grede koje povezuju etaže, zatim tri vrste izolovanih blokova, te drveni paneli koji služe kao baza za samoizgradnju.

Izuzetno brza montaža sistema

Kada je montaža izolacionih blokova završena, ostaje samo završetak krova (ram + krovište) i završna obrada eksterijera po izboru klijenta, odnosno graditelja.

Rana proizvodnja ovih materijala predstavlja značajnu uštedu vremena na gradilištu, a Gablok koncept omogućava i nesmetan tok različitih zanata uključenih u izgradnju vašeg novog doma.

Montaža sistema je izuzetno brza pa se cela konstrukciju kuće možete podići za manje od nedelju dana kao na ovom videu:

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

3 komentara

  1. Dragan

    Da li ima u Srbiji?

  2. Stevo

    Kad ce da bude ovo kod nas, koja je cena ovih blokova u Belgiji

Оставите одговор

Obavezna polja *