Aktuelno

Arhitekte traže da se obustavi gradnja Beograda na vodi

Akademija arhitekture Srbije upozorila je vlast da će biti „najdirektnije odgovorne za haos“ koji bi u Beogradu mogao uskoro da nastane ukoliko se nastavi realizacija projekta Beograd na vodi.

To udruženje koje čini 40 članova, među kojima je 17 profesora Univerziteta, stvaraoci koji su poslednjih 60 godina planirali, projektovali i gradili u Beogradu, gradovima Srbije i širom sveta, pozvalo je Vladu i gradske vlasti da „hitno“ obustave taj projekat, piše B92.

„Beograd na vodi je potpuni promašaj i nikakva naknadna upumpavanja navodnih korekcija ne mogu mu pomoći da zaživi načinom koji odgovara tehničkim zahtevima i potencijalu prostora u koji bi neko da ga useli“, naveli su u saopštenju upućenom premijeru i ministrima, poslanicima i gradonačelniku Beograda i odbornicima Skupštine Grada i građanima Beograda i Srbije.

Odruženje je podsetilo da Srbija ima 4.500 arhitekata i urbanista, od toga 2.500 samo u glavnom gradu, i dodalo da je „ponižavajuća činjenica da je jedna maketa kojoj se ne zna ni autor ni poreklo, postala glavna matrica dalje razrade prostornog plana, za najvredniji deo grada, umesto urbanističkog plana“.

„Sam projekat i način njegovog sprovođenja obiluju nizom zakonskih prekršaja, a sve u interesu jedne navodno isplative ekonomske zamisli, u sadejstvu s privatnim investitorom – počev od zloupotrebe zakonskih odredbi o opcijama kada se i za šta izrađuje Prostorni plan podrucja posebne namene (PPPPN), u koje se centralni prostor prestonice Srbije nikako ne da podvesti“, ukazali su članovi Akademije (AAS).

Stručnjaci nekad veoma poštovanog Urbanističkog zavoda Beograda primorani su da po jednoj maketi, za dva meseca, urade „nakaradan, isfabrikovan, profesionalno apsolutno neprihvatljiv i nepopravljiv“ plan i time prekrše sve etičke norme i profesionalne standarde.

To je „plan u kojem nema ni jednog kreativno zasnovanog urbanog prostora, niti jedne urbane ugodnosti koja bi mu privukla mase pešaka, građana, a kojima bi ovaj deo grada morao biti namenjen„, dodaje AAS.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Elena

  Projekat „Beograd na vodi“ je plod nasih politicara i navodno potecijanih investitora iz Ujedinjenih Emirata. Naravno da ovaj megalomanski projekat nema apsolutno nikakvu strucnu urbanisticku, arhitektonsku niti ekonomsku opravdanost. Nadajmo se da ce i ovo kao
  i mnogo toga obecanog ostati samo kao jedan neuspeli markentiski trik.

 2. laki007

  Ja se nadsam da nece …
  Beograd na vodi ce biti prelep i ne razumem kukanja navodnih arhitekata koji su gradili BG do sad… Vidim kako je lep i uredjen. Svaka cast tim kvazi arhitektama. Ako oni kukaju i protiv su to znaci samo jedno. BG na vodi valja!!! 😉

 3. Nemanja

  Kasno ste se setili. A nijedan političar nije lud da zaustavi tako nešto, jer od njih i zavisi kakvo nam je društvo i kakva nam je država.
  E sad, kao arhitekta mogu reći da je beogradske originalne arhitekture ostalo jako malo. Većina Beograda je izgrađena pod uticajem Bečke škole. Sad je gradnja pod uticajem moderne arhitekture. I jedno i drugo su odraz vremena izgradnje. A originalnih ideja nigde. Zato me je i sramota što sam arhitekta.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *