Aktuelno

BAB 2017: Arhitektonska i dizajnerska izložba

Manifestacija će se održati od 18. do 25. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Sve smo bliži otvaranju trećeg po redu Balkanskog arhitektonskog bijenala, a kako saznajemo iz organizacionog tima, najverovatnije će zbog većeg interesovanja učesnika biti produženi rokovi za prijem naučnih radova i izložbenih projekata.

Ovogodišnja tema pod nazivom Balkan Patterns (autor teme komesar dr Tatjana Mrđenović) privukla je veliki broj učesnika iz celog regiona, a najavljuju se i predavanja po pozivu, kao i gostovanja arhitekata, urbanista i prostornih planera iz država izvan balkanskog regiona. Nakon teksta o naučnoj konferenciji, kao jednom od sastavnih segmenata i ovogodišnjeg BAB 2017, nešto ćemo više reći i o arhitektonskoj i dizajnerskoj izložbi.

Dr Tatjana Stratimirović, kurator izložbe

Kurator izložbe ovogodišnjeg BAB 2017 je arhitekta dr Tatjana Stratimirović, koja će zajedno sa svojim timom koji čine arhitekta Tijana Atanasijević (arhitektonska izložba) i dizajner Jelena Nikolić (dizajnerska izložba) prikazati neka od najvrednijih ostvarenja regionalne arhitekture i dizajna, ali ugostiti i projekte izvan regiona, čiji su autori poreklom sa ovih prostora.

Izložba će biti žirirana od strane internacionalnog tima arhitekata, što je ustaljeno kao praksa od prošlog BAB 2015. Isto se očekuje i od dizajnerske izložbe nameštaja i rasvete, koja će promovisati, kako veće brendove, tako i pojedine autore iz regiona. Očekujemo da će na izložbi biti prikazana kvalitetna produkcija, čime se utvrđuju određeni vrednosni kriterijumi, ali i podiže ugled i značaj same manifestacije.

()

()

Prateće izložbe

Kao glavne prateće događaje ovogodišnjeg BAB 2017 izdvojili bismo dve izložbe. Jedna je istorijska, na temu 150 godina od prvog urbanističkog projekta Beograda u šancu koji je izradio inženjer Emilijan Josimović. Autori izložbe, koja će biti postavljena u Muzeju nauke i tehnike, su arhitekte Kristina Bunda i prof. Dr Ranka Gajić.

Prateća izložba „Emilijan Josimović – 150 godina od prvog urbanističkog projekta Beograda u šancu“

Druga prateća izložba, pod nazivom Outside, se odnosi na temu avangardnih projekata, uglavnom sa javnih konkursa, a koji će na nekoliko načina biti prikazana publici. Izložba Outside je imala premijerno izlaganje na prošlom BAB 2015, a ovaj put će biti organizovana u galeriji Štab od strane arhitekata Mile Mojsilović i Pavla Stamenovića.

Prateća izložba „Outside“

Prijavite se

Ukoliko ste arhitekta ili dizajner, a imate određeni projekat za koji smatrate da bi bilo zanimljivo da se prezentuje stručnoj javnosti ili široj publici koja će posetiti BAB 2017, za više informacije pogledajte ovde.

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *