Prvonagrađeno rešenje studija LXXVI iz Podgorice; Izvor: Berane.me
Konkursi

Levitirajući efekat i majstorski planiran parter okosnica pobedničkog rešenja tržnice u Beranama

Jednostavni kubični objekat dobrih proporcija i interesantne koloritne šeme doneli su arhitektama iz studija LXXVI pobedu na konkursu.

“Majstorski planiran parter daje mogućnost da ovaj važan ‘događaj’ u prostoru, kakav je pijaca, postane prepoznatljivo mesto susreta, otvoreno i dostupno za sve korisnike i posetioce”, navodi se u odluci žirija konkursa za idejno rešenje tržnice u Beranama.

Na konkursu raspisanom ovog marta, prvu nagradu odneo je rad studija LXXVI iz Podgorice, a kao autori potpisani su Vladimir Popović, Branislav Gregović, Milivoje Otašević i Darko Ðurašević.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Prva nagrada

„Prvonagrađeni rad uspešno i inovativno afirmiše ideju otvorenosti pijace, i u kontekstu priobalja donosi ideju potpune ekstravertnosti“.

Stav žirija je da rad uspešno i inovativno afirmiše ideju otvorenosti pijace, i u kontekstu priobalja donosi ideju potpune ekstravertnosti.

„Rad se ističe originalnošću i svedenom formom, čistom i jasnom koncepcijom, uzdržanim ali elegantnim arhitektonskim izrazom, izuzetnim prostornim konceptom, što se naročito odnosi na visoku i svečanu obodnu pijačnu galeriju kao i mogućnost ekstenzije zelene pijace na okolni parter“, navodi se u izveštaju i dodaje:

„Majstorski planiran parter daje mogućnost da ovaj važan ‘događaj’ u prostoru (kakav je pijaca) postane prepoznatljivo mesto susreta, otvoreno i dostupno za sve korisnike i posetioce. Rad daje primer za buduću gradnju u smislu oblikovanja prostora – prostorne klase i uobličavanja mesta uz Reku Lim“.

Prva nagrada

Oživljavanje postojećeg prostora

Žiri ističe da je osnovna funkcionalna celina – zelena pijaca na izuzetan način izdvojena od ostatka objekta. Podzemna etaža maksimalno je iskorišćena, a spratne etaže su adekvatno provetrene i osvetljene.

“Jednostavni kubični oblik objekta, ‘levitirajući’ vizuelni efekat, dobre proporcije, ritmika sekundarnih elemenata na fasadama, predloženi kolorit i sl. skupa impliciraju pozitivan vizuelni doživljaj. Objekat oživljava postojeći prostor i otvara mogućnosti za budući razvoj okolnih lokacija“, kaže se u izveštaju.

Iako navodi da je fasadna maska uveliko uobičajena arhitektonska tema, žiri ističe da bi njena primena, u bilo kojoj umerenoj nijansi, na efektan način doprinela harmoničnom uklapanju objekta u postojeće okruženje i gradski pejzaž.

Prva nagrada

Dva priznanja umesto jednog otkupa

I preostale dve nagrade otišle su u najveći crnogorski grad – druga nagrada (7.000 €) pripala je idejnom rešenju studija No Form Architects, a treća (3.000 €) radu iza kog stoji arhitektonska firma NRA Atelier.

Saglasno raspisu konkursa, žiri je doneo odluku da, umesto predviđenog jednog otkupa, dodeli dva jednako vredna priznanja u formi obeštećenja od po 500 evra, a ovu sumu osvojili su radovi Aleksandra Dendera iz Kotora i Pavla Novovića iz Berana.

Podsetimo, cilj konkursa bio je da se kroz instrument javnog nadmetanja dobije najbolje arhitektonsko rešenje – maksimalno funkcionalno i ekonomično, racionalno i u potpunosti sprovodivo i održivo, za koje će se u daljim fazama ugovoriti izrada projektno-tehničke dokumentacije.

Sve nagrađene radove možete pogledati ovde.

3D vizuelizacija

Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Prva nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada
Druga nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada
Treća nagrada

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *