Maketa paviljona; Foto: arhiva tima
Aktuelno

Jedinstveno područje Lonjskog polja kao inspiracija za hrvatski paviljon na Bijenalu u Veneciji

Program izložbe koncipiran je kao kontinuirana laboratorija u stvarnom vremenu, usmerena na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja.

U nagrađivanom Centru za posetioce Crna roda u Parku prirode Lonjsko polje, smeštenom između Siska i Stare Gradiške, prošlog petka premijerno je predstavljen projekat Same as it Ever Was: hrvatski paviljon na Venecijanskom bijenalu 2023. – 18. međunarodnoj izložbi arhitekture.

Poverenici ovogodišnjeg nastupa su arhitekteMia Roth i Tonči Čerina, a multidisciplinarni autorski tim koji je koncipirao i realizovao projekat čine arhitekte Mia Roth, Tonči Čerina i Luka Fatović, te dizajneri Vedran Kasap, Ozana Ursić, Niko Mihaljević i Ivica Mitrović.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Vidikovac Čigoč u Parku prirode Lonjsko polje; Foto: Marko Mihaljević

Višestruko nagrađivan projekat

Lokacija Lonjskog polja poslužila je kao mesto za predstavljanje nastupa iz razloga što je konceptualno ishodište projekta i programa hrvatskog paviljona upravo močvarno područje Lonjskog polja, gde kulturni krajolik nastaje stogodišnjom simbiozom prirode koja je se stalno menja i zajednica koje mu se prilagođavaju.

Oblikovnom kontekstu hrvatskog paviljona poslužio je bestijarijum novih vidikovaca, čiju arhitekturu potpisuju poverenici tima Mia Roth i Tonči Čerina, prenosi portal Vizkultura,

Za projekat centra za posetioce Crna Roda i vidikovaca Lonjskog polja, Roth i Čerina sa saradnicima su, između brojnih ostalih priznanja, dobili Nagradu Bernardo Bernardi Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspešnije ostvarenje na području oblikovanja i(li) unutrašnjeg uređenja iz 2021. odine, te Veliku nagradu hrvatskog dizajnerskog društva na Bijenalnoj izložbi 21/22.

Fotografija iz radionice paviljona Same as it Ever Was: Foto: autorski tim

Hrvatski paviljon oda je ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog,
živog i neživog.

Službeno svečano otvaranje hrvatskog paviljona planirano je za 19. maj 2023. u 11 časova, potom sledi okrugli sto na kojem učestvuju Martin Avila (Konstfack, Stokholm), Harriet Harriss (Pratt Instiitute, Njujork) i James Auger (Crap Futures, ENS Paris-Saclay), a moderiraće ga Ivica Mitrović (Umjetnička akademija, Split).

Hrvatski paviljon za Venecijansko bijenale arhitekture oda je ambijentima suživota divljeg i domaćeg, prirodnog i proizvedenog, živog i neživog.  Ovaj kontekst je pozadina diskursivnog programa paviljona, kao kontinuirana laboratorija u stvarnom vremenu, usmerena na istraživanje budućnosti arhitektonske prakse i obrazovanja.

Same as it Ever Was – aksonometrija paviljona

Radionice na više lokacija

Instalacija uključuje fizičke i virtualne segmente direktno vezane uz fenomene polja, odnosno njihovu interpretaciju koja postaje sredstvo za razumevanje povezanosti prirode i kulture. Parafraziranjem poznatog, izgrađena infrastruktura komunicira elementarnim prepoznavanjem onoga što je prisutno u subliminalnom, u kolektivnom sećanju.

Diskursivni format hrvatskog paviljona uključuje niz lokacija (Venecija, Ljubljana, Split, Motovun, Milano, te Lonjsko polje) na kojima će se, kroz propratne aktivnosti i u saradnji s obrazovnim institucijama, tokom trajanja Venecijanskog bijenala održavati radionice.

Autorski tim; Foto: Bosnić+Dorotić

Radionice testiraju buduće teme i aktivnosti u obrazovanju arhitekata, dizajnera i stručnjaka
srodnih disciplina.

Rezultati ovog programa, uz pripadajuće tekstove pozvanih gostiju koji će opširnije istražiti navedene teme, biće objavljeni na web stranici paviljona, kao i u knjizi čija je promocija, kao retroaktivan zapis rasprava, radionica i promišljanja, planirana na samom zatvaranju Bijenala.

Radionice testiraju buduće teme i aktivnosti u obrazovanju arhitekata, dizajnera i stručnjaka srodnih disciplina. Odgovarajući na temu Laboratrija budućnosti (The Laboratory of the Future) koju je postavila kustos ovogodišnjeg Bijenala Lesli Loko, diskursivni i obrazovni program predstavlja kontinuirani interdisciplinarni proces usmeren prema promeni pristupa delovanju u prostoru, fokusirajući se na alternativne budućnosti.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *