Aktuelno

Branislav Mitrović projektuje pasarelu od Save do Kalemegdana

Gradnja pešačkog mosta od Save do Kalemegdana trebalo bi da počne u junu, a biće završena do kraja godine i koštaće oko milion evra.

Vijugavi most, kojim će turisti i Beograđani uskoro moći da stignu od Savskog pristaništa do Beogradske tvrđave biće prečica od šetališta na Savi do najvrednijeg beogradskog spomenika kulture od izuzetnog značaja – utvrđenja na bregu iznad ušća Save u Dunav.

Skica pešačkog mosta, studio Mitarh
Skica pešačkog mosta, studio Mitarh

Pešačku pasarelu sa neobičnom skulpturom, koju su pre osam godina osmislili vajar Mrđan Bajić i njegov britanski kolega Ričard Dikon, grad je odabrao prošlog leta kao rešenje koje „neće napasti tvrđavu i zakloniti njene lepote“.

CIP će, u saradnji sa autorima i arhitektom Branislavom Mitrovićem, uraditi tehničku dokumentaciju.

Turisti više neće morati da preskaču šine i probijaju se kroz saobraćajem opterećenu Karađorđevu ulicu i Bulevar vojvode Bojovića kako bi doprli do Kalemegdana.

Akademik Branislav Mitrović rekao je da dva velika umetnika sada konačno prave skulpturu, čija vrednost nije samo umetnička nego i upotrebna.

Moja uloga u tom projektu je da kao arhitekta nađem dobru korelaciju između umetničkog i inženjerskog, kako bi Beograđani i svi njihovi gosti koji dolaze rekom imali direktnu vezu sa tvrđavom i Knez Mihailovom ulicom.

– ističe arhitekta Branislav Mitrović.

Foto: Vladimir Stojković, Skica: Politika

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *