Izmene prostornog plana nalaze se na uvidu do 17. februara; Foto: Gradnja
Aktuelno

Širenje kapaciteta: Kopaonik dobija nove gondole, ski-staze i akumulaciju

Izmene prostornog plana predstavljaju planski osnov i za izgradnju kombinovane gondole – žičare sa maksimalnim kapacitetom od 2.400 osoba na čas.

U cilju nastavka investicionih ulaganja u ski-centar Kopaonik, na zahtev Javnog preduzeća „Skijališta Srbije“, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije izradio je Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana za Nacionalni park Kopaonik iz 2016. godine.

Osim u opštinama Raška, Brus i Leposavić, nacrt se do 17. februara 2023. godine može pogledati i na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a nakon uvida u podnete pisane i usmene primedbe, očekuje se i njegovo konačno usvajanje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Sprovođenje prostornog plana

Planiraju se gondola „Pančić”, gondola iz Vikend naselja, žičare „Vojni dom – Mali Karaman“, akumulacije „Mali Karaman”, ski-staze „Bela reka 3” i ski-staza 1, 2, 3 i 4 na „Duboka 2”.

Kako se navodi u dokumentaciji,  Izmene i dopune Prostornog plana donose se za period do 2032. godine, sa elementima za njegovu implementaciju u tom periodu.

Ove izmene predstavljaju planski osnov za izgradnju gondole „Pančić”, gondole iz Vikend naselja, kombinovane gondole-žičare „Vojni dom – Mali Karaman“, akumulacije „Mali Karaman”, ski-staze „Bela reka 3” i ski-staza 1, 2, 3 i 4 na lokaciji „Duboka 2”.

Gondola „Pančić“

Planirana gondola „Pančić” (dužine trase oko 1.630 m) nalazi se na mestu stare, uklonjene žičare Centar, sa polaznom stanicom uz državni put, ispod Konaka, u blizini crkve u izgradnji i izlaznom stanicom na Suvom rudištu.

Na trasi gondole planirana je polazna stanica (na oko 1.703 mnv) i izlazna stanica (na oko 1.965 mnv) i ukupno 11 stubova. Izlazna stanica formira zajednički plato sa gondolom iz Vikend naselja.

Gondola „Pančić“ – planirana namena

Gondola iz „Vikend naselja“

Gondola „Treska – Vikend naselje”  planirana je za izvođenje u dve faze. Predmet Nacrta je prva faza, ukupne dužine 2.630 m, sa polaznom, izlaznom i međustanicom. U drugoj fazi, polazna stanica će postati druga međustanica, a gondola će se produžiti u dubinu Vikend naselja.

Na trasi gondole planirana je polazna stanica (na 1.503 mnv) u Vikend naselju, iznad regionalnog puta Kopaonik – Raška, dvostrana međustanica na sredini padine na lokaciji Treska (na 1.632 mnv), izlazna stanica na Suvom rudištu (na 1.968 mnv) koja izlazi na plato koji deli sa planiranom gondolom „Pančić” i ukupno 18 stubova.

Na ulaznoj stanici planiran je parking sa oko 70 parking mesta sa pristupnom saobraćajnicom i priključkom na postojeći regionalni put Rudnica – Kopaonik  U neposrednoj blizini izlazne stanice gondole iz Vikend naselja, planirana je izgradnja restorana površine 640 m² u funkciji obe gondole koje dele plato.

Gondola „Treska – Vikend naselje” – planirana namena

Kombinovana gondola „Vojni dom – Mali Karaman”

Planirana kombinovana gondola – žičara „Vojni dom – Mali Karaman” imaće ukupno 9 stubova, a dužina trase je 1.254 m. Polazna stanica kombinovane gondole – žičare sa pratećom garažom i objektom Uprave JP „Skijališta Srbije“ planirana je u zoni između regionalnog puta i jezera Mali karaman na 1.718 mnv, dok je izlazna stanica na platou izlaza gondole Brzeće – Mali  Karaman na 1.919 mnv. Savlađivaće se visinska razlika od 200 m, a deo trase će se poklapati sa postojećim ski-liftom Mali karaman.

Kombinovana gondola – žičara predstavlja mešoviti odvojivi lift za 6 putnika na sedištima i 10 putnika u kabini gondole. Planirani maksimalni kapacitet žičare – gondole je 2.400 osoba na čas, korišćenjem 48 sedišta i 15 gondola, sa maksimalnom brzinom od 5 m/s i sa vremenom putovanja od 4,14 min.

Početna stanica će biti na glavnom putnom pravcu, te se planira i izgradnja pristupne saobraćajnice.

Kombinovana gondola „Vojni dom – Mali Karaman” – planirana namena

Akumulacija „Mali Karaman”

Akumulacija „Mali Karaman”, za potrebe osnežavanja skijališta, na površini od 4,4 ha, planirana je da se gradi između vrhova Karaman greben i Mali karaman na 1.904 mnv. Korisna zapremina akumulacije je 115.000 m³, dužina 277 m, širina 112 m, a maksimalna dubina 9 m.

Snabdevanje vodom će se obezbediti prepumpavanjem preko postojećih crpnih stanica i zahvata vode na Crvenim Barama i Dubokoj. Akumulacija neće ugrožavati prirodni ambijent, a imaće višenamenski karakter, tj. koristiće se u letnjem periodu kao akumulacija vode za gašenje požara.

Akumulacija „Mali Karaman” – planirana namena

Ski-staza „Bela reka 3“

S obzirom da je izgradnjom gondole iz Brzeća povećan kapacitet prevoza skijaša i da je postojeća ski-staza, u jednom delu, vrlo strma, a u cilju omogućavanja bezbednog skijanja, neophodno je uređenje nove ski staze „Bela reka 3”. Dužina planirane ski staze iznosi 1.026 m, širina varira od 16 do 50 metara.

Staza se odvaja od postojeće ski staze „Bela reka 2” i trasirana je do međustanice gondole na Kamarištu, gde se ponovo uliva u stazu „Bela reka 2”. U okviru ski-staze se mogu izvesti instalacije potrebne za osvetljavanje ski-staze, kao i sistem veštačkog osnežavanja.

Ski-staza „Bela reka 3“ – planirana namena

Ski-staze na lokaciji „Duboka 2”

Pojedinačne dužine staza iznose: staza 1 – 744 m, staza 2 – 517 m, staze 3 i 4 – 808 m, a ukupna dužina staza iznosi 2.069 m. Širina predmetnih ski-staza je 40 m (u delovima staza 3 i 4 širina je promenljiva).

Staze su trasirane sa obe strane žičare Duboka 2 i ulivaju se u početnu stanicu.

Ski-staze na lokaciji „Duboka 2” – planirana namena

Rokovi za izgradnju

Zaključkom Vlade Republike Srbije od 17. 3. 2022. godine, data je saglasnost za izgradnju gondole „Pančić”, ski staze „Bela reka 3” i gondole „Treska – Vikend naselje”. Zaključeno je da su ovi projekti od javnog i opšteg interesa za Republiku Srbiju. Takođe, planom javnih nabavki za 2023. godinu, akumulacija Mali karaman je predviđena za izgradnju.

Realno je očekivati da svetlost dana prvo ugleda akumulacija Mali karaman, staza Bela reka 3 i staze oko Duboke 2. Potom se može očekivati izgradnja gondole iz Vikend naselja, za koju je izrađena tehnička dokumentacija, a nakon toga i gondole Panćić i Mali karaman, piše infoKOP.net.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Ado Marovac

    Akumulacija je super stvar, ali bi trebala dobiti “organskiji” oblik, kako bi se što bolje uklopila u ambijent, a time bi mogla i upotpuniti sadržaj planine.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *