Snimak i fotografije napravljeni su u junu 2022. godine, a premijerno objavljeni polovinom jula; Foto; infoKOP YouTube
Izdvojeno, Izvođenje

Dron nad Kopaonikom: Pogledajte šta se sve gradi na Srebrnoj planini

Od proširenja Kraljevih čardaka i Milmarija, preko kompletne rekonstrukcije Mounta, do novih apartmanskih kompleksa i prve kopaoničke pravoslavne crkve. 

Kao po nepisanom pravilu, nedugo nakon završetka skijaške sezone na Kopaoniku, ova planina u južnoj Srbiji pretvara se u jedno veliko gradilište. Podižu se potpuno novi objekti, nastavlja se s izgradnjom starih, ali se i renoviraju i proširuju postojeći kapaciteti.

Želeći da nam dočara obim građevinskih aktivnosti u okruženju najvećeg skijaškog centra u zemlji, portal infoKOP objavio je ovog leta dron snimak nekih od najvećih neimarskih poduhvata na Srebrnoj planini, uz napomenu da se ove sezone po prvi put nazire nešto manji obim gradnje nego prethodnih godina.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Ružan letnji turistički doživljaj

Kako prenosi kopaonički info-portal, hiperizgradnja predstavlja i veliki problem za normalno odvijanje letnje turističke sezone na Kopaoniku.

Velika količina građevinskog materijala, oštećene ulice, šut, prašina i buka „definitivno odvraćaju turiste da posete Kopaonik u letnjem periodu“.

Pored svega toga, većina gradilišta nije propisno zaklonjena, pa sve u globalu daje „ružan letnji turistički doživljaj“, zaključuje infoKOP i poziva nadležne da se ozbiljnije pozabave ovim problemom.

Građevinska sezona loše utiče na letnju turističku sezonu; Foto: infoKOP

Kompleks Woodside

Na lokaciji neposredno ispred Konaka „Sunčani vrhovi“, na mestu teniskih terena, u septembru mesecu 2020. godine, počela je izgradnja novog apartmanskog kompleksa Woodside, sa 155 apartmanskih jedinica na pet etaža, čije investitor MK Mountain Resort. Objekat je u završnoj fazi izgradnje.

Investitor kompleksa je MK Mountain Resort; Foto: infoKOP

Hotel „Mount“ i okolina

Hotel „Mount“ je promenio vlasnika i trenutno se vrši kompletna rekonstrukcija ovog objekta. Iza „Mounta“ se ruši vila „Art“ (nekadašnje „Beopetrolovo“ odmaralište) i na njenom mestu se gradi potpuno nov objekat. Između vile Paraglajder, hotela „Grey“ i vile „Mina“ gradi se takođe potpuno nov objekat.

U blizini hotela „Mount“ grade se dva potpuno nova objekta; Foto: infoKOP

Hotel „Milmari“ i Kraljevi čardaci

Hotel „Milmari“ nastavlja da se širi, te će objekti koji su počeli sa gradnjom prošle godine najverovatnije biti spremni za prve goste u nastupajućoj ski sezoni. Takođe, ova hotelijerska ustanova gradi i parking garažu za svoje goste.

Kompleks Kraljevi čardaci se takođe širi, te se trenutno gradi još jedna potpuno nova lamela smeštajnih jedinica, površine oko 13.000 kvadratnih metara. Pored smeštajnih jedinica, u sklopu novog objekta uskoro se otvaraju supermarket i apoteka.

Kraljevi čardaci dobijaju novu lamelu; Foto: infoKOP

Zoned Panorama i Sunčani breg

Projekat Zoned Panorama sa pet novih krila apart-hotela se gradi ispod postojećeg hotela Zoned u Vikend naselju. Objekat će posedovati apartmane površine od 25 do 45 kvadrata, 200 garažnih mesta u podzemnog garaži kao i potpuno nov wellness i spa deo.

Polazna stanica izmeštenog ski lifta Ledenice je novi kompleks pod nazivom Sunčani breg, koji se gradi na južnom obroncima Kopaonika podno Treske. Trenutno je završeno sedam lamela, a u fazi gradnje su još četiri. Sve od baze Novi Pazar puta pa do novog smeštajnog kompleksa ide nov asfaltni put.

Zoned Panorama dobija pet novih krila; Foto: infoKOP

Veliki kompleksi na bruskoj strani

Na početku Vikend naselja na Kopaoniku, gradi se moderan kompleks pod nazivom Glog Resort. Odmaralište će posedovati restoran i kafe, zatim dečije igralište, sportske terene kao i wellness i spa centre, a lokacija samih apartmana pružaju pogled na okolnu prirodu Kopaonika.

Ako govorimo o izgradnji smeštajnih kapaciteta, bruska strana Kopaonika je dugo godina bila zapostavljena. Međutim, od ove godine kreće izgradnja na nekoliko lokacija i to velikih kompleksa smeštajnih jedinica (Omorika, Crown Peaks, Srebrnac…).

U toku su i pripremni radovi prve faze na izgradnji lusksuznog ski-kompleksa Omorika; Foto: infoKOP

Prvi kopaonički pravoslavni hram

Dugo godina je u Žičkoj eparhiji postojao projekat da se na Kopaoniku, na mestu gde je bila polazna stanica žičare „Centar“, nedaleko od konaka „Sunčani vrhovi“, izgradi crkva za pravoslavne vernike.

Pre tri godine su na ovoj lokaciji počeli pripremni radovi za izgradnju prvog kopaoničkog pravoslavnog hrama, a završetak radova planiran je tokom 2022. godine. Hram je u završnoj fazi gradnje, kao i crkva u Brzeću.

Hram na Kopaoniku je u završnoj fazi gradnje; Foto: infoKOP

Restorani, ski-kafići i vezna staza

Ostale lokacije na kojima se trenutno gradi ili su već izgrađeni objekti su: Karaman greben „crni“ deo (završen objekat), ski-kafić Pajino preslo lokacija 1 (završen objekat), ski kafić Pajino preslo lokacija 2 (završen objekat), ski-kafić Suvo rudište, GSS Mali karaman i GSS Suvo rudište (postavljena oba privremena objekta), vezna staza Karaman greben – Pajino preslo (završen objekat – restoran Greben), vrh staze Gvozdac (završen objekat – restoran Husky), izlaz Karaman greben lokacija 1 i lokacija 2 (oba ski-kafića su završena).

Nažalost, putni prilaz gondoli i dalje nije uređen, te sve izgleda jako neugledno i nesređeno.

Nakon puštanja u rad gondole Brzeće – Mali karaman, intenzivirali su se građevinski radovi u Brzeću. Grade se potpuno novi ali se vrši i adaptacija starih smeštajnih i ugostiteljskih objekata. Nažalost, putni prilaz gondoli i dalje nije uređen, te sve izgleda jako neugledno i nesređeno.

Usled obimnih građevinskih radova proteklih godina, ulice u samom centru Kopaonika ali i u Vikend naselju su u jako lošem stanju, te se krajem ove godine očekuje i njihova rekonstrukcija. Na početku letnje sezone privremeno su sanirane pojedine kritične deonice.

Na početku letnje sezone privremeno su sanirane pojedine kritične deonice; Foto: infoKOP

Gasovod u završnoj fazi

U završnoj fazi je i razvojni gasovod RG 09-4/2 (Aleksandrovac – Kopaonik – Novi Pazar – Tutin), koji delom prolazi kroz Nacionalni park (III režim zaštite) i deo je nacionalne i međunarodne ekološke mreže pod nazivom „Kopaonik“ i „Rogozna“.

S obzirom na radove koji su izvedeni na prosecanju trase gasovoda, vrlo je moguće da pojedine deonice posluže i kao nove vezne staze, zaključuje na kraju portal infoKOP.

Razvojni gasovod delom prolazi kroz Nacionalni park; Foto: infoKOP

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Andrej

    Sve izgleda kao i ostatak Srbije, neuredno, prljavo i zagadjeno.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *