Salon automobila Elite Motors u Novom Pazaru; Foto: Studio Tailor
Domaći projekti, Izdvojeno

Plašt od istegnutog aluminijumskog lima za novopazarski orijentir

Čelični skelet obložen je reštkastim limom čime je ne samo dobijena atraktivna fasada, već je ukazano poštovanje prema industrijskom nasleđu lokaliteta.

Osnivač novopazarskog arhitektonskog biroa Studio Tailor, arhitekta Ado Marovac, prvi put se predstavio čitaocima Gradnje projektom inovativnog autobuskog stajališta u obliku stabla koje ne samo da je nezavisno od električne mreže već i samo sebe zaliva.

Nakon urbanog povrtnjaka na krovu zgrade, Marovac će nas ovog puta upoznati sa arhitekturom objekta koji leži na oko hiljadu kvadratnih metara u industrijskoj zoni Novog Pazara i namenjen je za prodajni salon poznatog evropskog  brenda automobila i motocikala, Elite Motors.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

U okruženju iz doba socijalizma

Naš sagovornik navodi da je je već pri samoj analizi lokacije odmah bilo evidentno to da će budući objekat biti okružen rigidnim i brutalističkim industrijskim celinama iz doba socijalizma.

„Već prve skice u potrazi za konceptom su vodile ka tome da objektom želimo preći u neki drugi, novi svet, ali ne baš potpuno odreći se postojećeg i biti svesni gde se nalazimo, u svakom slučaju cilj je postići kontrast“ – objašnjava arhitekta iz Novog Pazara.

Shodno tome, objekat u svojoj osnovi ima prosti pravougaoni oblik prilagođen parceli i građevinskoj regulativi.

Objekat je u osnovi pravougaonog oblika; Foto: Studio Tailor

Upotrebom čelika lakše su savladane rasponi, a pritom je ukazano poštovanje prema industrijskoj „genetici“ lokacije.

Upotrebom čelika kao osnovnog materijala za konstrukciju arhitekte su želele da ispune dva kriterijuma.

„To je, naravno, lakše savladavanje većih raspona zbog potrebe za što većim slobodnim površinama, a drugi je taj da ukažemo poštovanje prema industrijskoj ‘genetici’ same lokacije u kojoj se nalazi objekat“ – kaže autor.

Igra svetla i senke u prostoriji

Staklene površine kompletnom dužinom dužeg kraka fasade dozvoljavaju sunčevim zracima da napoje prostor, a i omogućavaju normalne vizure na izložene proizvode.

Prozirni istegnuti lim koji se javlja na fasadi pravi svoje zasenčenje koje u prostoriju uvodi igru svetla i senke, i delimično kontroliše količinu svetlosti koja ulazi u objekat.

„Kao glavni atribut objekta je čelični skelet obložen prozirnim istegnutim aluminijumskim limom koji nalikuje plaštu. Izvijenom formom fasade koja ima samo tačkasti kontakt sa objektom, želeli smo da napravimo sponu između poimanja prethodnog oblikovanja i nekog budućeg u koji bi se objekat trebao kretati“ – objašnjava Marovac.

Čelični plašt oko zgrade

Pravi izazov je bio izvesti fasadu zbog nedostatka kvalifikovane radne stage i same pripremne tehnologije.

Fasada u jednom delu kreće od tla, a zatim se u oba smera uzdiže prema vrhu, čime treba aludirati na rast, na putovanje, ističe sagovornik Gradnje.

„Pravi izazov je bio izvesti fasadu zbog nedostatka kvalifikovane radne stage i same pripremne tehnologije, s obzirom da svako polje potkonstrukcije i fasadne obloge nije istog oblika. Na svu sreću, velikim zalaganjem svih koji su učestvovali sve se na kraju odlično sklopilo“ – kaže autor projekta.

Drven obloga unosi dozu topline u celu kompoziciju; Foto: Studio Tailor

U enterijeru preovladava bela boja, a drvena obloga jednog dela poda i zida su tu da uvedu dozu topline u celu kompoziciju.

U unutrašnjosti salona preovladavaju minimalističke forme u vidu tankih linija, svedenih oblika i materijala. Preovladava bela boja, a drvena obloga jednog dela poda i zida je tu da uvede dozu topline u celu kompoziciju.

“Unutrašnje konzole, kao galerijski pristup kancelarijama na mezaninu, svojom formom i linijskom rasvetom koja se ocrtava u podu i plafonu dodatno unose ritmiku u enterijer“ – naglašava naš sagovornik.

Plafonska rasveta; Foto: Studio Tailor

Simbioza između formi, materijalizacije i rasvete

Marovac na kraju navodi da su projektovanjem enterijera arhitekte htele da naprave simbiozu između formi, materijalizacije i rasvete.

„Zato prikazujemo enterijer noću, jer tek tada on priča svoju priču. Takođe, kroz enterijer smo prikazali delove čelične konstrukcije kako bismo na taj način prikazali već spomenutu ‘industrijsku genetiku’ same lokacije na kojoj je objekat podignut“ – zaključuje osnivač Studija Tailor.

Kancelarije na mezaninu; Foto: Studio Tailor
Faktografija
naziv objekta:
prodajni auto-salon
mesto:
Novi Pazar, Ulica Mihajla Pupina
klijent:
Elite motors
autor:
Ado Marovac
godina projektovanja:
2021.
godina izgradnje:
2022–2023.
površina:
1.000 m²
spratnost:
P+Mz
učesnici na projektu:
konstrukcija objekta i potkonstrukcija fasade – TrgoKemo Group i lokalne zanatlije; istegnuti lim – firma „Metal tehnologija“ iz Banjaluke
izvođač:
TrgoKemo Group
fotografija:

Studio Tailor

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *