Enterijeri

Enterijeri Adolfa Loosa obnovljeni i otvoreni za javnost

Od aprila 2015, posetioci češkog grada Plzen, moći će da vide tri obnovljena enterijera koje je dizajnirao arhitekta Adolf Loos, čuveni modernista sa kraja 20. veka.

Adolf Loos najpoznatiji je po enterijerima vile Müller i kafea American Bar u Beču. Međutim, neposredno pred svoju smrt 1933. godine, u razdoblju od 1907. do 1932. godine uradio je niz enterijera u Plzenu za nekoliko bogatih jevrejskih porodica.

Tokom Drugog svetskog rata mnogi od ovih domova su napušteni i pali u ruke nacista. Vremenom neki od njih postali su kancelarije komunističke vlade Čehoslovačke, dok su neki bili čak i srušeni. Danas ih je ostalo samo osam.

12 Katalovska Street01

Kao ovogodišnja evropska prestonica kulture, Plzen je zahvaćen projektom koji podrazumeva obnovu nekoliko ovih prostora. Tri enterijera iz ove serije sada su otvorena za javnost. Obnova enterijera kuća u ulicama Klatovska i Bendova urađena je prošle godine, a nedavno je renovirana i kuća Brummel u ulici Husova.

12 Katalovska Street02

Adolfov Raumplan koncept, koji podrazumeva dizajniranje svake prostorije u skladu s njenom svrhom, predstavljao je alternativu Le Corbusierovom otvorenom planu.

12 Katalovska Street03

Enterijer u ulici Klatovska uradio je tim na čijem je čelu bio Vaclav Girsa. Oni su koristili arhivske fotografije kako bi odnovili enterijer u dnevnoj sobi i trpezariji. Replike stolica urađene su na osnovu istorijskih komada pozajmljenih iz drugog Loosovog enterijera. Dom u ulici Klatovska pripadao je doktoru Josef Vogelu i njegovoj porodici.

12 Katalovska Street04

Obnova enterijera u ulici Bendova zahvatila je dnevnu i spavaću sobu. Neki od zidova dnevne sobe urađeni su u belo-zelenom mermeru i dopunjeni kaminom. Spavaća soba dopunjena je dizajniranim stolom.

10 Bendova Street

Brummel kuća u Husovoj ulici preživela je bombardovanje i nekoliko pokušaja rušenja. Nakon rata vraćena je svojim prvobitnim vlasnicima. Sadašnji vlasnici preuzeli su renoviranje i enterijer ove kuće nakon mnogo godina biće otkriven u aprilu.

Brummel House

Foto: Václav Šváb

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *