Aktuelno, Novi objekti

Gradi se muzička fontana na Tašu

U središnjem delu Tašmajdanskog parka biće izgrađena fontana čiji će vodoskoci, uz svetlosne efekte, „igrati“ u ritmu muzike.

U planu su i obnova pešačkih staza, stepenica, toaleta, zelenih površina i postavljanje novih klupa i igrališta.

Rekonstrukcija parka počela je u ponedeljak, a u planu su obnova pešačkih staza, stepenica, uređenje zelene površine, postavljanje novih klupa i izgradnja toaleta…

Beograđani će na sat vremena u večernjim časovima uživati u neobičnom prizoru – prvoj muzičkoj fontani u gradu, koja će biti podignuta između dva nova spomenika u tom parku.

.

Investicija od dva miliona evra

Vodoskoci će „igrati“ u ritmu klasične muzike, a sve će biti propraćeno svetlosnim efektima. Fontanu su u potpunosti projektovali naši stručnjaci.

Finansijer rekonstrukcije parka je vlada Republike Azerbejdžan. U te svrhe već su izdvojena dva miliona evra, a ako bude dodatnih troškova, i njih će finansirati vlada Azerbejdžana. U parku će biti postavljena dva spomenika, Gajdaru Alijevu, prvom predsedniku nezavisne države Azerbejdžan, a na sednici Skupštine grada odlučeno je da drugi bude posvećen našem piscu Miloradu Paviću. Pored ovih spomenika, srediće se i oni koji se već nalaze u parku, a ceo kompleks će imati video-nadzor i novo osvetljenje.

– Središnje staze biće sređene i popločane kamenom, dok će bočne staze imati teksturu koja će podsećati na drveni patos. U planu je izgradnja dva igrališta za decu, i to jedno za one najmlađe, a drugo za nešto starije. Oba će biti opremljena igračkama, a moći će da ih koriste i deca sa posebnim potrebama. Paviljon za starije sugrađane takođe će se naći u parku i oni će tu moći da odmaraju ili igraju šah i domine. U središnjoj aleji biće zasađeno nisko rastinje kako bi se iz celog parka pružao pogled ka crkvi Svetog Marka – objasnio je za Press Dejan Vasović, gradski arhitekta.

Obnova većeg dela parka počela je 8. novembra, a do 15. aprila svi radovi bi trebalo da budu gotovi. Inače, Tašmajdanski park napravaljen je 1954. godine i ovo je njegova prva rekonstrukcija od tada.

(Press)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *